Yläkoulutytölle vaaditaan rangaistusta luokkakaverinsa murhasta

Käräjillä Seinäjoella istutaan ensi keskiviikkona ja torstaina Suomen oloissa hyvin poikkeuksellista rikosjuttua.

Syyttäjä vaatii 15-vuotiaalle tytölle rangaistusta luokkakaverinsa murhasta. MTV on kertonut aiemmin, että esitutkinnassa henkirikoksen motiiviksi olisi paljastunut tyttöjen ihastus samaan poikaan. Syyttäjä Kimmo Lampinen ei ole toistaiseksi avannut yleisölle käsitystään motiivista.

Lampinen on perustellut murhasyytettä sillä, että hänestä henkirikoksessa oli vakaata harkintaa, minkä lisäksi tekotapa oli raaka ja julma. Syytteen tarkempi sisältö tulee julki oikeudenkäynnissä.

– Yksityiskohtiin en lähde tässä vaiheessa, Lampinen sanoi syytepäätöksen tehtyään.

Verityö tapahtui huhtikuussa, ja surmaväline oli teräase. Kahdeksasluokkalaiset tytöt olivat menneet epäillyn mopoautolla tämän kotiin, jossa henkirikos tapahtui. Syyttäjä Lampisen mukaan epäilty on myöntänyt esitutkinnassa omakotitalon tapahtumat.

Asiaa käsitellään Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Vielä ei ole selvillä, mitä oikeudenkäynnin osia mahdollisesti määrätään salaiseksi.

Mielentilatutkimus tehty

Murhasta epäillylle tytölle on tehty mielentilatutkimus jo ennen oikeudenkäyntiä. Tutkimus valmistui viime kuussa, mutta sen lopputulosta ei ole vielä julkistettu.

Teinitytölle ei voida tuomita elinkautista, vaikka hänen katsottaisiin syyllistyneen murhaan ja olleen syyntakeinen. Rikoslain mukaan alle 18-vuotiaille voidaan tuomita murhasta vankeutta 2–12 vuotta.

Nuorten tekemät henkirikokset ovat Suomessa harvinaisia. Niitä tapahtuu keskimäärin noin yksi vuodessa, ja yleensä tekijä on poika. Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin mukaan tyttöjen tekemät henkirikokset ovat erittäin harvinaisia.

Suomalaisnuorten tekemät henkirikokset ovat myös kansainvälisesti arvioiden harvinaisia. Esimerkiksi Keski-Euroopassa nuorten tekemät henkirikokset ovat yleisempiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Valtiovarainministeriön tuore budjettiehdotus julkaistaan

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.