Yle: Etsivät pidättivät 19-vuotiaan opiskelijan juuri ennen koneen nousua

19-vuotiaan opiskelijan terrorismipidätys vähän ennen matkustajakoneen nousua ei näytä liittyvän Suomeen. Näin arvioi Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Ylelle ja Ilta-Sanomille. Yhteistyö brittiviranomaisten kanssa alkaa, jos yhteyksiä ilmenee.

Epäilty on Suomen kansalainen, mutta hän muutti Lontooseen jo lapsena 2010. IS:n mukaan hänellä ei ole rikostaustaa Suomessa.

Terrorismin vastaisen yksikön etsivät pidättivät pojan lentokoneessa vähän ennen sen nousua Lontoon Stanstedin kentältä perjantaina.

Lontoon poliisi nimesi somalialaistaustaisen epäillyn tiedotteessaan ja totesi, että pidätys perustui pykälään terroriteon suunnittelusta. Maksimirangaistus on elinikäinen vankeus.

Ylen mukaan pojan epäillään yrittäneen matkustaa Romanian kautta Syyriaan liittyäkseen Isisiin. Hänellä oli hallussaan tavaroita, joita olisi voinut hyödyntää taisteluissa. Poliisi sai tarkemman käsityksen pojan aikeista tutkimalla tämän tietokonetta.

Poika opiskeli tietojenkäsittelyä yliopistossa ja asuu poliisin mukaan Thornton Heathissa, jossa asuntojen arvo on noussut rajusti. Pojan kotitalo näytti nukkavierulta, kun Helsingin Sanomat haastatteli hänen naapureitaan maanantaina.

HS:n mukaan poika vedonnee syyttömyyteensä, kun juttua käsitellään oikeudessa ensi viikolla. Ensimmäinen käsittely kesti vain muutaman minuutin maanantaina.

Supo kertoo Ylelle, että Syyriaan tai Irakiin on matkustanut Suomesta vähintään 70 henkilöä, joista 15–18 on kuollut.

– Emme voi Suomessa ruveta ulkomaalaista poliisitutkintaa kommentoimaan, vaikka asiasta jotain tietäsimmekin, Portaankorva viittaa pidätykseen Stanstedissa.

Hän sanoi marraskuussa Ilta-Sanomille, että Suomessa on noin 300 ihmistä, joilla epäillään olevan kytköksiä terrorismiin.

Suomen eri syistä tekemät Schengen-kuulutukset toivat viime vuonna 807 osumaa, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Näin kertoo rikosylitarkastaja Sanna Palo, joka on johtanut KRP:n tiedusteluosastoa viime vuoden alusta lähtien.

– Jos vaikka varastettu ajoneuvo on etsintäkuulutettu, ja se tavataan jossain maassa, niin se on osuma, hittitieto.

Niin sanottuja osumia tuli vuosittain yli parisataa 2009–2011, vuonna 2012 jo yli 350 ja edellisvuonna 435.

Kuulutuksia voidaan tehdä esimerkiksi epäillyn luovuttamiseksi, kadonneista ja ajoneuvoista.

Kuulutusluokkaa salainen tarkkailu käytetään Palon mukaan yhä enemmän. Salaiseen tarkkailuun voidaan valita henkilö, jonka epäillään vaikkapa suunnittelevan terroritekoa tai isoja huumekauppoja. Kohde ei tiedä tarkkailusta, eikä häntä oteta kiinni.

– Ainoastaan ilmoitetaan toiselle valtiolle, että nyt tämä tyyppi liikkuu meillä Espanjassa, nyt Hollannissa ja siitä voimme päätellä, että hän on tulossa Suomeen päin, Sanna Palo kuvailee.

Suomessa muiden maiden kuulutuksiin liittyviä Schengen-osumia tuli viime vuonna 700.

Nämä tiedot ovat vain pieni osa KRP:n kansainvälisestä viestittelystä. Suomessa viestiliikennekeskus käsitteli 340 viestiä päivää kohti viime vuonna.

Palon mukaan poliisin tiedusteluyhteistyö toimii hyvin etenkin EU-valtioiden kesken. Mahdollisia epäkohtia hän ei halua osoitella.

– Ennenkin olen joutunut lähetystöjen puhutteluun siitä.

Suomalaiset istuvat ulkomailla vankiloissa yleisimmin huume- ja henkirikostuomioita. Ulkoministeriön mukaan noin sata suomalaista suorittaa vankeusrangaistustaan muissa Pohjoismaissa, lähinnä Ruotsissa. Muualla Euroopassa suomalaisvankeja on noin 20, eniten Espanjassa. Euroopan ulkopuolella suomalaisvankeja on myös noin 20, eniten Kaakkois-Aasiassa.

– Lisäksi noin parikymmentä suomalaista on tutkintavankeudessa. Eniten syytteitä on huumerikoksista ja pitkään jatkuneesta viisumin ylityksestä, josta seuraa yleensä maastakarkotus, kertoo rikosasioiden vastuuvirkamies Ari Rale ulkoministeriöstä.

Uusimmat

Kotimaa

Pitkän ihmissuhteen raunioilla paikkaansa etsinyt Juho Kautto löysi Rautionmäeltä tukiverkoston ja metsää – kolmas yritys vei äänekoskelaisen eduskuntaan

Pääsiäisen sää jatkuu kuivana ja lämpimänä – maastopalojen riskialue laajenee

Mies riehui torstai-iltana Keltinmäessä – heitti rappurallin ikkunaan ja rikkoi pakettiauton takalasin

Saarijärven ahdisteluepäilyistä ei syytteitä turvapaikanhakijoille – teinitytöt suunnittelivat viesteissä etukäteen, mitä poliisille tapahtumasta kerrottaisiin

Aviomies herätti vaimonsa, hakkasi hänet ja töni alasti pihalle Muuramessa

Kahden epäiltiin altistuneen kemikaalille Stora Enson sellutehtaalla Oulussa

Laukassa lypsetään tänä keväänä tuhat emokalaa – tuloksena on miljoonia kirjolohen poikasia: kalakasvattamossa isketään kasvavaan kysyntään

Ensikertalaisena eduskuntaan valittu Joonas Könttä ei halua hallitukseen: "Keskustan paikka on oppositiossa"

Oli kesäloman viimeinen päivä, kun poliisiauto ajoi Katja Lahtisen pihaan – häiden sijasta tulikin hautajaiset ja suuri suru

Palomestari: Pilkkimiskausi voisi olla minun mielestäni jo ohi – Oulussa pelastettu useita veden varaan joutuneita ihmisiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.