Yle: Etsivät pidättivät 19-vuotiaan opiskelijan juuri ennen koneen nousua

19-vuotiaan opiskelijan terrorismipidätys vähän ennen matkustajakoneen nousua ei näytä liittyvän Suomeen. Näin arvioi Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva Ylelle ja Ilta-Sanomille. Yhteistyö brittiviranomaisten kanssa alkaa, jos yhteyksiä ilmenee.

Epäilty on Suomen kansalainen, mutta hän muutti Lontooseen jo lapsena 2010. IS:n mukaan hänellä ei ole rikostaustaa Suomessa.

Terrorismin vastaisen yksikön etsivät pidättivät pojan lentokoneessa vähän ennen sen nousua Lontoon Stanstedin kentältä perjantaina.

Lontoon poliisi nimesi somalialaistaustaisen epäillyn tiedotteessaan ja totesi, että pidätys perustui pykälään terroriteon suunnittelusta. Maksimirangaistus on elinikäinen vankeus.

Ylen mukaan pojan epäillään yrittäneen matkustaa Romanian kautta Syyriaan liittyäkseen Isisiin. Hänellä oli hallussaan tavaroita, joita olisi voinut hyödyntää taisteluissa. Poliisi sai tarkemman käsityksen pojan aikeista tutkimalla tämän tietokonetta.

Poika opiskeli tietojenkäsittelyä yliopistossa ja asuu poliisin mukaan Thornton Heathissa, jossa asuntojen arvo on noussut rajusti. Pojan kotitalo näytti nukkavierulta, kun Helsingin Sanomat haastatteli hänen naapureitaan maanantaina.

HS:n mukaan poika vedonnee syyttömyyteensä, kun juttua käsitellään oikeudessa ensi viikolla. Ensimmäinen käsittely kesti vain muutaman minuutin maanantaina.

Supo kertoo Ylelle, että Syyriaan tai Irakiin on matkustanut Suomesta vähintään 70 henkilöä, joista 15–18 on kuollut.

– Emme voi Suomessa ruveta ulkomaalaista poliisitutkintaa kommentoimaan, vaikka asiasta jotain tietäsimmekin, Portaankorva viittaa pidätykseen Stanstedissa.

Hän sanoi marraskuussa Ilta-Sanomille, että Suomessa on noin 300 ihmistä, joilla epäillään olevan kytköksiä terrorismiin.

Suomen eri syistä tekemät Schengen-kuulutukset toivat viime vuonna 807 osumaa, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Näin kertoo rikosylitarkastaja Sanna Palo, joka on johtanut KRP:n tiedusteluosastoa viime vuoden alusta lähtien.

– Jos vaikka varastettu ajoneuvo on etsintäkuulutettu, ja se tavataan jossain maassa, niin se on osuma, hittitieto.

Niin sanottuja osumia tuli vuosittain yli parisataa 2009–2011, vuonna 2012 jo yli 350 ja edellisvuonna 435.

Kuulutuksia voidaan tehdä esimerkiksi epäillyn luovuttamiseksi, kadonneista ja ajoneuvoista.

Kuulutusluokkaa salainen tarkkailu käytetään Palon mukaan yhä enemmän. Salaiseen tarkkailuun voidaan valita henkilö, jonka epäillään vaikkapa suunnittelevan terroritekoa tai isoja huumekauppoja. Kohde ei tiedä tarkkailusta, eikä häntä oteta kiinni.

– Ainoastaan ilmoitetaan toiselle valtiolle, että nyt tämä tyyppi liikkuu meillä Espanjassa, nyt Hollannissa ja siitä voimme päätellä, että hän on tulossa Suomeen päin, Sanna Palo kuvailee.

Suomessa muiden maiden kuulutuksiin liittyviä Schengen-osumia tuli viime vuonna 700.

Nämä tiedot ovat vain pieni osa KRP:n kansainvälisestä viestittelystä. Suomessa viestiliikennekeskus käsitteli 340 viestiä päivää kohti viime vuonna.

Palon mukaan poliisin tiedusteluyhteistyö toimii hyvin etenkin EU-valtioiden kesken. Mahdollisia epäkohtia hän ei halua osoitella.

– Ennenkin olen joutunut lähetystöjen puhutteluun siitä.

Suomalaiset istuvat ulkomailla vankiloissa yleisimmin huume- ja henkirikostuomioita. Ulkoministeriön mukaan noin sata suomalaista suorittaa vankeusrangaistustaan muissa Pohjoismaissa, lähinnä Ruotsissa. Muualla Euroopassa suomalaisvankeja on noin 20, eniten Espanjassa. Euroopan ulkopuolella suomalaisvankeja on myös noin 20, eniten Kaakkois-Aasiassa.

– Lisäksi noin parikymmentä suomalaista on tutkintavankeudessa. Eniten syytteitä on huumerikoksista ja pitkään jatkuneesta viisumin ylityksestä, josta seuraa yleensä maastakarkotus, kertoo rikosasioiden vastuuvirkamies Ari Rale ulkoministeriöstä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.