Yle: Hakkaraisen lakialoitetta vierastetaan

Yle kertoo, että oikeusministeriön yhteydessä toimiva konkurssiasiamies Helena Laine vierastaa kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) tekemää lakialoitetta. Viitasaarelaisedustajan lakialoitteen mukaan velkojien pitäisi tuoda tuomioistuimelle näyttö saatavista, jotta tuomari voisi vahvistaa näytön perusteella saatavien oikean määrän.

Hakkarainen kertoo alustukseksi 90-lamassa konkurissin kokeneen yrittäjä Taavi Ahoniemen tarinan. Ahoniemi ei luota enää pesänhoitajiin eikä oikeusjärjestelmään. Hänellä on esittää dokumentit, joiden mukaan mies joutui vastuuseen pankkilainoista, joita pankki ei Ahoniemen käyttöön koskaan tilittänyt. Hakkaraisen mukaan Ahoniemellä on lukuisia kohtalontovereita, mutta tutkittua tietoa liian suurista tuomioista ei kuitenkaan ole.

Konkurssiasiamiehen mukaan heidän toimistoon ei ole tullut vastaavista ongelmista tietoa.

Tuomioistuimien työtaakkaa on sen sijaan pyritty viime vuosina vähentämään. Laineen mielestä ehdotettu lakimuutos olisikin taka-askel, jos tuomioistuin joutuisi selvittämään saatavia.

– Se kyllä kuormittaisi tuomioistuinjärjestelmää tavalla, josta on juuri haluttu päästä eroon, konkurssiasiamies sanoo Ylelle.

Myös Helsingin yliopiston prosessioikeuden professori Risto Koulun mielestä lakialoitteen perusteet ontuvat. Koulu muistuttaakin, ettei jakoluettelon vahvistaminen ole perintätuomio, vaan velkojen perimiseen pitää hakea erillinen tuomio. Koulu olisi kuitenkin valmis luopumaan kokonaan jakoluettelon vahvistamisesta tuomioistuimissa riidattomissa tapauksissa.

Lakialoite saa sen sijaan ymmärrystä lama-ajan pankkikriisiin perehtyneeltä oikeudelliselta asiantuntijalta Pertti Eilavaaralta. Eilavaaran mukaan on olemassa riski, että virheellisenä vahvistettu jakoluettelo jää elämään myöhemmissä oikeudenkäynneissä.

Viime viikolla lakivaliokunta päätti, ettei 48 edustajan allekirjoittama aloite kulje jatkovalmisteluun. Aloite etenee vain, jos sen allekirjoittaa yli sata kansanedustajaa tai jos hallitus tekee asiasta esityksen. Hakkaraisen aloite kuitenkin pysyy vireillä eduskunnassa vaalikauden loppuun asti.