Yle: Kittilän kunnanhallituksen mukaan rikossyytteen saaneet päättäjät voivat jatkaa luottamustoimissaan

Valtuusto käsittelee esitystä tänään suljettujen ovien takana.

Kittilän kunnanhallituksen mukaan rikossyytteen saaneet kuntapäättäjät voivat jatkaa luottamustoimissaan, kertoo kunnanhallituksen esityksen käsiinsä saanut Yle Rovaniemi.

Kunnanhallitus otti siis toisen kannan kuin Kittilän vs. hallintojohtaja, joka esitti kunnanhallitukselle, että valtuutetut pidätetään luottamustoimistaan siihen saakka, kunnes syytteet on käsitelty.

Ylen mukaan Marita Toivanen teki kunnanhallituksen kokouksessa vastaesityksen, jonka mukaan valtuusto pidättää syytteessä olevat luottamushenkilöt osallistumasta asioiden käsittelyyn niissä asioissa, joissa he ovat syytteessä tai muusta syystä esteellisiä.

Vastaesitys voitti kunnanhallituksessa äänin 7-2. Siitä jättivät Ylen mukaan eriävän mielipiteen kunnanhallituksen jäsenet Ahti Ovaskainen ja Tuula Mertaniemi. Myös vs. hallintojohtaja, varatuomari Sanna Ylinampa jätti eriävän mielipiteen.

Kittilän valtuusto käsittelee kunnanhallituksen esitystä tänään iltapäivällä suljetuin ovin pidettävässä kokouksessa.

Ylinampa kertoi STT:lle, että kunnanvaltuuston päätöksestä tiedotetaan heti kokouksen päätyttyä.

Kittilän kunnan päätöksenteko on ajautunut vaikeaan umpikujaan. Nykyisessä kunnanvaltuustossa on 11 valtuutettua, jotka ovat syytteessä erilaisista virka- ja työrikoksista. Vajaat 30 entistä ja nykyistä kuntapäättäjää joutui lokakuussa syytteeseen tapahtumista, jotka juontavat juurensa edelliselle valtuustokaudelle.

Työ- ja virkarikosvyyhden lisäksi Kittilää varjostaa kaksi muuta oikeusprosessia. Toinen niistä liittyy hissiyhtiö Levi Ski Resortin hiihtohissihankintoihin ja toinen lakipalveluiden laskutukseen. Niissä syyteharkinta pyritään saamaan valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Lisää syytteitä on siis mahdollisesti tulossa.

Valtiovarainministeriö ei aio enää seurata sivusta

Kunnanhallitus kokoontui myös viikko sitten, mutta asiassa ei päästy eteenpäin. Päätöksenteko jumiutui, sillä hallituksen kokouksen koollekutsujaa ei löytynyt ja näin kokous ei ollut päätösvaltainen ja laillinen.

Valtiovarainministeriö on väläyttänyt voivansa puuttua tilanteeseen niin sanotun Lex Kittiläksi kutsutun lain avulla, joka antaa valtiolle mahdollisuuden puuttua kunnan päätöksentekoon vakavassa kriisitilanteessa. Tällaiseksi luetaan esimerkiksi tilanne, jossa kunnan viranomaista tai kunnan toimielimen jäseniä epäillään vakavasta virkarikoksesta eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin, jotta hallinto saataisiin lain mukaiseksi.

Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu kertoi Lapin Kansalle ministeriön ryhtyvän "tarpeellisiin toimiin" mikäli kunnanvaltuusto ei tämänpäiväisessä kokouksessaan saa aikaiseksi syytteessä olevien erottamispäätöstä.