Yle: Littoistenjärvi muuttui laguunista takaisin leväkeitoksi – näkyvyys paikoitellen vain puoli metriä

Varsinais-Suomessa Kaarinan ja Liedon Littoistenjärvellä on havaittu runsaasti levää, muun muassa sinilevää, Yle kertoo.

Littoistenjärvi puhdistettiin kemiallisesti pari vuotta sitten. Vesistöön suihkutettiin noin 200 tonnia polyalumiinikloridia rehevöitymisen poistamiseksi. Käsittelyn jälkeen järvi oli välimerellisen turkoosi ja siitä tuli nähtävyys, jota tultiin ihastelemaan kauempaakin. Lisääntyneen virkistyskäytön vuoksi Liedon kunta ja Kaarinan kaupunki kielsivät hevosten uittamisen ja uimisen Ristikallion hiekkarannalla vuosi sitten.

Järvelle sopi kemiallinen puhdistus, koska sen rehevöityminen ei johtunut maataloudesta vaan vesistön pohjan sedimenteistä liuenneesta fosforista.

Vielä viime vuonna vesi oli suhteellisen kirkasta ja vedenlaatu oli hyvä. Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

Järvessä ilmeni leväkasvustoja jo viikko ennen juhannusta ja ne runsastuivat nopeasti, Littoistenjärven osakaskuntien nettisivuilla kerrotaan.

Seurantaa jatketaan, tarvittaessa käyttörajoituksia

Osakaskuntien mukaan järvi vihertää tällä hetkellä kauttaaltaan ja näkösyvyys oli jo sunnuntaina laskenut 50–100 senttimetriin totutun kahden metrin sijaan. Ennen juhannusta otetusta vesinäytteestä löytyi muiden levien seasta myös sinilevää.

Nopean runsastumisen arvellaan johtuvan pitempiaikaisesta pH:n kohoamisesta kasvillisuuden voimakkaan runsastumisen myötä. Runsas kasvusto tuottaa myös runsaasti happea, mikä näkyi sunnuntaina veden ylikylläisessä happitilanteessa ja tukee arveluja.

Turun yliopiston aiemmassa mittauksessa 16. kesäkuuta myrkyllistä sinilevää ei havaittu.

Osakaskuntien sivuilla ilmoitetaan, että Liedon ympäristöterveysvalvonta ottaa näytteet uimarannoilta. Näytteiden levien päälajit analysoidaan nopeutetulla aikataululla, ja lautakunta asettaa tarvittaessa järvelle käyttörajoituksia tai antaa ohjeita.

Seurantamittauksia on tarkoitus jatkaa suunnitellusti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.