Yle: Myös Esperi Caren Muuramen hoivakodissa liian vähän väkeä: kunta keskeytti uusien asukkaiden sijoittamisen, myös henkilöstö valitti työvoimapulasta

Vanhusten ulkoiluttaminen ja virkistystoiminta oli puuttunut lähes kokonaan kevään 2018 ajan. Yksi asukas oli kaatunut parvekkeella, kun hoitajan oli ollut pakko jättää hänet yksin toisen työtehtävän vuoksi.

Muuramen kunta keskeytti uusien asukkaiden sijoittamisen Esperi Caren Paatela-hoivakotiin noin puoleksi vuodeksi, kertoo Yle. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) katsoi hoivan laadun vaarantuneen, koska hoitajien ja tukihenkilöiden määrä oli riittämätön.

Paatelan ongelmat tulivat viranomaisten tietoon toissa kesänä. Uusien asukkaiden sijoittaminen hoitokotiin keskeytettiin, koska Muuramen kunta ei vakuuttunut Esperi Caren lupauksista lupauksista korjata toimintaansa.

– Euro oli hyvä konsultti. Saimme hetkellisesti parannusta aikaiseksi, Muuramen kunnan palvelujohtaja Simo Oksanen kertoo Ylelle.

Viime kesänä Paatelan henkilökunta valitti itse hoivakodin ongelmista aville. Työntekijöiden kertoivat, että he ehtivät hoitaa vain perushoidon. Sairaanhoidosta ja asukkaiden viriketoiminnasta sen sijaan jouduttiin tinkimään työvoimapulan vuoksi.

Valvonnassa selvisikin, että vanhusten ulkoiluttaminen ja virkistystoiminta oli puuttunut lähes kokonaan kevään 2018 ajan. Oksasen mukaan yksi asukas oli kaatunut parvekkeella, kun hoitajan oli ollut pakko jättää hänet yksin toisen työtehtävän vuoksi.

Avin viime syksyisellä ennalta ilmoittamattomalla valvontakäynnillä selvisi, että Paatelassa oli ollut keskimäärin töissä kaksi hoitajaa vähemmän, kuin kunnan ja Esperin sopimuksessa edellytetään. Avi velvoitti yhtiön palkkaamaan lisää työntekijöitä 70 000 euron sakon uhalla.

Ongelmia ei Ylen mukaan ole vieläkään ratkaistu. Muuramen kunta vaatii Paatelaan lisää työntekijöitä.

Oksasen mukaan Esperi Care on suostunut palkkaamaan lisää työntekijöitä, mutta haluaa neuvotella kunnan kanssa nykyistä halvemman sopimuksen, koska tämä nostaa yhtiön kuluja.

Paatelan henkilökunta on palvelujohtaja Oksasen mukaan kunnan kanssa samaa mieltä henkilöstömitoituksen riittämättömyydestä. Hoivakodin edustajat ovat kertoneet asiasta Esperin johdolle, mutta se ei ole antanut lupaa palkata lisää työntekijöitä.

Lue myös: Esperi Care myöntää virheensä ja lupaa palkata lisää henkilöstöä –  Tehyn mukaan Esperin hoitokodeissa on ollut erityisen syviä ongelmia, taustalla epäterve kilpailutus
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Esperi Care myöntää virheensä ja lupaa palkata lisää henkilöstöä –  Tehyn mukaan Esperin hoitokodeissa on ollut erityisen syviä ongelmia, taustalla epäterve kilpailutus