Yle: Nuori nainen sai koronatartunnan ja makasi 12 päivää hengityskoneessa tajuttomana – "On hirveä tunne tajuta ettei olekaan kuolematon kaksikymppinen"

Koronaviruksen takia sairaalaan ja tehohoitoon joutunut kaksikymppinen nainen kuntoutuu parhaillaan kotona. Nainen kertoo Ylelle, kuinka oltuaan 12 päivää tajuttomana hengityskoneessa hänen lihasmuistinsa on osittain kadonnut ja lihasvoima heikentynyt huomattavasti.

Nainen sairasti kovaa kuumetta kotonaan neljä päivää ennen ensimmäistä käyntiään päivystyksessä. Tämän jälkeen meni vielä muutama päivä ennen kuin lääkäri kuuli puhelimessa, kuinka hänellä oli hengitysoireita ja käski hänet sairaalaan. Sairaalassa vointi heikkeni nopeasti.

Hän kertoo sairastumisen olleen erityisen vaikea henkisesti. Hän on saanut toipumiseensa psykologin apua.

– Tajusin kuinka lähellä kuolemaa olin käynyt saatuani läheisiltäni ja ystäviltäni viestejä, joissa he iloitsivat säilymistäni hengissä, nainen kertoo Ylen haastattelussa.

– On hirveä tunne tajuta ettei olekaan kuolematon kaksikymppinen.

Ylen mukaan nainen on perusterve, mutta toisaalta hän kertoo haastattelussa sairastumisensa hyväksi puoleksi sen, että tupakointi on tämän myötä jäänyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan vakavan koronavirusinfektion vaaraa voi lisätä päivittäinen tupakointi.

Heikentyneen lihasmuistinsa takia nainen on joutunut muun muassa opettelemaan uudestaan syömään ja kävelemään. Nyt hän kertoo kuitenkin pystyvänsä jo käymään suihkussa hengästymättä, mutta pitkään puhuminen on yhä työlästä.

Ylen mukaan nainen odottaa nyt tietoa keuhkokuvista, joista selviää, onko keuhkoihin jäänyt vammoja. Nyt 48 päivää kestäneestä karanteenista päästäkseen hän tarvitsee kaksi negatiivista koronatestitulosta. Ensimmäinen tulos tulee lähipäivinä, Yle kertoi sunnuntaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yle: Nuori nainen vietti 11 päivää hengityskoneessa koronan takia Jyväskylässä

Yle: Parikymppinen nainen on joutunut Jyväskylässä koronavirustartunnan vuoksi tehohoitoon