Yle: Poliisi selvittää Turun auttajan Hassan Zubierin rahankeräystä

Poliisi selvittää Turun terrori-iskun puukotuksen uhreja auttaneen Hassan Zubierin rahankeräystä, kertoo Yle.

GoFundMe-joukkorahoitussivustolla on käynnissä rahankeräys auttamisessa loukkaantuneen Zubierin hyväksi.

Lain mukaan rahankeräyksen yhteydessä pitää ilmoittaa muun muassa poliisin antaman rahankeräysluvan numero, luvan myöntäjä sekä mihin tarkoitukseen rahaa kerätään. Zubierin sivulla ei ole julkaistu tarvittavia tietoja.

Ylen haastatteleman Zubierin mukaan rahankeräyskampanjan ja GoFundMe-käyttäjätilin avasi alun perin vaasalainen Sonya Höstman.

Zubier sanoo ottaneensa GoFundME-tilin hallintaansa parin kuukauden kuluttua keräyksen aloittamisesta. Hänen mukaansa Höstman vakuutti hänelle, että kaikki on kunnossa kampanjan suhteen.

– Hän ei kertonut, että tarvitsisin jonkin lupanumeron. Jos kampanjassa on jotain vialla, niin minulla ei ole sen kanssa mitään tekemistä, Zubier sanoi Ylelle.

Hän ilmoitti sulkevansa rahankeräyksen.

Keräyksen avannut: Minulla ei ole tiliin oikeuksia

Höstman kommentoi Ylelle, että hänellä ei ole mitään tekemistä GoFundMe-käyttäjätilin kanssa. Höstman sanoo, että on vain auttanut Zubieria tilin avaamisessa.

 –  Minulla ei ole oikeuksia tiliin, Höstman sanoi Ylelle.

Tiistaina paljastui, että Zubier yritti huijata itselleen korvauksia väärennetyllä todistuksella. Syyttäjä on tehnyt tutkintapyynnön asiasta. Zubier antoi menetetyistä ansiotuloistaan vääriä tietoja, sillä hän ei työskennellyt väittämänään aikana ensihoitajana.

Zubier on ilmoittanut syyttäjälle tunnustavansa tekonsa. Zubier perusteli tekoaan huonolla taloudellisella asemalla. Zubier on sanonut olevansa valmis kärsimään tekonsa seuraukset.

Zubier meni auttamaan Turun joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria ja päätyi itse useiden veitseniskujen kohteeksi ja joutui pyörätuoliin. Joukkopuukotuksesta tuli lauantaina kuluneeksi tasan vuosi.