Yle: Risujemmaaja-videon kuvaaja sai sakot

Kouvolalaismies välttyi syyttäjän vaatimilta jättivahingonkorvauksilta.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut sosiaalisessa mediassa levinneen Risujemmaaja-videon kuvaajan sakkorangaistukseen. Asiasta kertoi ensin Yleisradio.

Ylen mukaan oikeus katsoi 45-vuotiaan kouvolalaismiehen on syyllistyneen yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen ja määräsi rangaistuksena 50 päiväsakkoa. Maksettavaa tuli 1 700 euroa. Lisäksi tuomittu joutui maksamaan oikeudenkäynti- ja selvittelykustannuksia yhteensä 2300 euroa.

Tuomio jäi kauaksi syyttäjän vaatimuksista. Syyttäjä oli vaatinut alun perin 70 päiväsakon rangaistusta, sekä 50 000 euron vahingonkorvauksia taloudellisista menetyksistä oikeudenkäynti- ja selvittelykulujen lisäksi.

Ei taloudellista menetystä, jättikorvaukset kaatuivat

Käräjäoikeuden mukaan ei näytetty toteen, että kuvatulle miehelle olisi aiheutunut taloudellista menetystä. Kuolinpesä ei näin ollen saanut vaadittua 50 000 euron vahingonkorvausta.

Käräjäoikeus piti tekijänoikeuksien haltijana kuvaajaa, ei videolla esiintynyttä risumiestä. Kuvattu mies menehtyi ennen oikeudenkäynnin alkua. Todistelukustannukset ja oikeudenkäyntikulut maksaa valtio.

Käräjäoikeus huomioi lieventävänä asianhaarana, että kuvaaja oli itse poistanut videonsa nopeasti internetissä. Oikeus myös katsoi, että video oli aiheuttanut negatiivista palautetta nettikiusauksen uhrin lisäksi myös kuvaajana tuomitulle.

Kuvaaja ilmoitti tyytyvänsä tuomioon. Kuvatun miehen omaiset miettivät vielä, valittavatko he tuomiosta.

Muutaman risun takia kyseenalaiseen kansansuosioon

Raivokas risujemmaaja -niminen video kuvattiin kesällä 2016, ja se julkaistiin Youtubessa. Videon kuvaaja sattui paikalle, kun 72-vuotias kouvolalaismies oli tuomassa puutarhajätettä pakettiautolla lenkkipolun varteen.

Miehen ja kuvaajan välille syntyi raivokas sanaharkka risujen oikeasta paikasta.

Lehti: Risumies joutuu raastupaan – myös videon kuvaaja sai syytteet

Kouvolan Sanomat: "Risumiehenä" tunnettu mies menehtyi sairaalassa

Kymen Sanomat: "Risumies" sairaalaan – terveydentila heikentynyt kiusaamisen takia