Yle: Sipilä kiistää esteellisyytensä Terrafame-rahoituksessa

Sipilän mukaan hän tai hänen läheisensä eivät hyödy Terrafamen lisärahoituksesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiistää olleensa esteellinen, kun hallitus päätti Terrafamen lisärahoittamisesta, kertoo Yle. Sipilä esittää kantansa vastauksessaan eduskunnan oikeusasiamiehelle, jolle oli kanneltu kaivosyhtiölle myönnetystä sadan miljoonan euron rahoituksesta.

Sipilän mukaan hän tai hänen läheisensä eivät hyödy Terrafamen lisärahoituksesta. Sipilän sukulaisten konepajayhtiö Katera Steel oli saanut tilauksen Terrafamelta.

Sipilän mukaan päätöksenteko kävisi ylitsepääsemättömän vaikeaksi, jos lainsäädäntöä jääviyden syntymisestä sovellettaisiin "aikaisemmasta käytännöstä poikkeavalla tavalla" ja "laajennettaisiin epämääräisempään ja abstraktimpaan suuntaan".

Pääministerin mielestä olisi vastuutonta, jos ministerit vihjeiden tai spekulaatioiden vuoksi väistäisivät vastuunsa ja toistuvasti siirtäisivät perehtymistä edellyttävät merkittävät päätösasiat sijaisilleen.

Hän vakuuttaa, että jos hän olisi ollut tietoinen Katera Steelin tilauksesta ennen lisärahoituksesta päättäneen ministerivaliokunnan kokousta, olisi hän kääntynyt oikeuskanslerin puoleen.

– Edes jälkikäteen arvioiden en voisi päätyä muuhun ratkaisuun kuin siihen, etten ollut esteellinen osallistumaan Terrafamen pääomitusta koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon, Sipilä vakuuttaa.

MTV: Sipilällä yhä vankka suosio omien joukossa