Yle: Suomen valtio varautuu maksamaan Kiinalle kaksi miljoonaa euroa, jos Ähtärin pandat kuolevat

Valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä on kirjaus, jonka mukaan Suomi maksaa Kiinalle jopa kaksi miljoonaa euroa, jos Ähtärin jättiläispandat kuolevat, kertoo Yle. Vuonna 2018 tehty kirjaus toimitti eräänlaista vakuutuksen virkaa pandojen matkatessa Suomeen, maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo.

– Taustalla oli se, että pandoja ei pystytty vakuuttamaan lentoa varten. Silloin tarvittiin pahinta skenaariota varten jonkinlainen takuu, jos niille kuljetuksen yhteydessä tapahtuisi jotakin, Husu-Kallio selvittää Ylelle.

Kirjauksen mukaan "Suomeen tulleiden pandojen mahdollisen kuoleman varalta myönnetään valtuus sitoutua enintään 2 000 000 euron suuruiseen Kiinan kansantasavallalle maksettavaan uusien pandojen toimittamisesta aiheutuvaan korvaukseen". Tätä kirjausta ei ole sittemmin muutettu, vaikka pandat saatiin Suomeen ja Ähtäriin terveinä ja voimissaan. Husu-Kallion mukaan kirjauksesta ei luovuttu, koska heti ei tiedetty, miten pandat reagoisivat uuteen elinympäristöönsä, Yle kertoo.

Pandojen vuokra-aika Kiinasta on 15 vuotta. Husu-Kallion mukaan seuraavaksi pohdittaneen, pidetäänkö valtuus Suomen budjetissa vielä seuraavat 13 vuotta.

– En ainakaan usko, että se tulee jatkossa olemaan siellä tällaisessa muodossa. Nyt varmasti pohditaan, onko kirjaus aikansa elänyt, ja vedetäänkö viivat koko tekstin yli, hän sanoo Ylelle.

Husu-Kallion mukaan valtuuden enimmäismäärä, kaksi miljoonaa euroa, on "arvioitu varman päälle".

– Tämähän ei tarkoita sitä, että Suomi maksaisi vielä mitään. Valtuus tarkoittaa sitä, että jos jotain tapahtuisi, olisi mahdollisuus alkaa puhua myös rahasta, jos siihen olisi tarve, Husu-Kallion toteaa.

Ylen mukaan Husu-Kallion tiedossa ei ole, ovatko muutkin pandoja Kiinasta vuokranneet maat pidättäneet budjeteistaan vastaavia valtuuksia. Pandoja on Suomen lisäksi lainassa 25 maassa, Yle kertoo.

Asiasta on kertonut aiemmin myös Talouselämä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.