Yle: Turun auttajalla on rikostausta – takana myös vaikea lapsuus

Turun puukkoiskun auttajana tunnetun Hassan Zubierin menneisyydestä on paljastunut rikostausta, kertoi Yle keskiviikkona. Oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan hänet on tuomittu Ruotsissa vuonna 2001 kahdesta tuhopoltosta, vahingonteosta, varkaudesta ja väärän hälytyksen antamisesta kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen.

Zubier ei halunnut kommentoida tuomiotaan Ylelle kuin toteamalla, että tuomio on vanha ja se on kärsitty.

Ylen mukaan Tukholman käräjäoikeuden pöytäkirjoista käy ilmi, että Zubier sytytti palamaan oman autonsa hotellikodin autotallissa vuonna 2000. Zubier asui tuolloih hotellikodissa, jossa oli kaikkiaan 62 asukasta. Hän oli juuri saanut tiedon, ettei saisi vakituista työtä linja-autoyrityksestä, jossa työskenteli.

Vuotta aiemmin Zubierin kerrotaan sytyttäneen kaksi paloa sairaalassa, jossa hän oli töissä vartijana.

Pöytäkirjoissa kerrottiin Ylen mukaan myös, että Zubierilla oli ollut vaikea nuoruus ja häntä oli käytetty joitakin kertoja hyväksi. Ylelle hän kertoi myös kasvaneensa laitoksissa 16-vuotiaaksi vanhempiensa annettua hänet pois.

Heinäkuussa ja lokakuussa 1998 Zubierin kerrotaan syyllistyneen väärien hälytysten tekemiseen, kun hän väitti nähneensä aseistettuja miehiä, jotka voisivat olla vaaraksi.

Lokakuussa 2000 Zubier varasti työnantajaltaan 18 300 kruunua eli noin 2000 euroa.

Yle haastatteli Hassan Zubieria keskiviikkona. Tiistaina kävi ilmi, että Zubier oli yrittänyt saada oikeudettomia korvauksia Valtiokonttorista. Zubier meni auttamaan Turun joukkopuukotuksen ensimmäistä uhria elokuussa 2017, mutta joutui itse puukotuksen kohteeksi.

– Nyt on todella pimeää. Toivottavasti joku ojentaa kätensä. Minulle langetetaan tuomio ja minun pitääkin saada tuomio. Toivon kuitenkin, että tilannettani ymmärretään, Zubier sanoi haastattelussa.

Lue Ylen juttu Hassan Zubierista kokonaisuudessaan täältä.

Rikosvahinkokorvauksissa paljastuvat huijausyritykset äärimmäisen harvinaisia –Turun puukkoiskussa haavoittunut antoi vääriä tietoja tuloistaan, KRP:lle tutkintapyyntö

Turun iskun sankari Hassan Zubier yritti huijata korvauksia väärennetyllä todistuksella