Yle irtisanoo yli 60 tuotannostaan – "Ankara isku tuotantokulttuurille"

Lisäksi 35:n kanssa on sovittu eläkeratkaisusta Ylen yt-neuvottelujen yhteydessä.

Yle irtisanoo enintään 63 henkeä tuotantotyöstään yt-neuvottelujen päätteeksi. Lisäksi 35:n kanssa on sovittu eläkeratkaisusta. 17 jatkaa töitään muualla yhtiössä.

Alun perin neuvottelujen arvioitiin johtavan jopa 145 työntekijän irtisanomiseen. Yt-neuvottelut alkoivat marraskuussa ja päättyivät viime viikolla.

Yt-neuvottelut koskivat Yle Tuotanto ja Design -osaston koko henkilöstöä. Osasto vastaa ohjelmien tuotannollisesta työstä eli esimerkiksi lavastuksesta, kuvauksesta, äänityksestä ja leikkaamisesta.

Ylen tiedotteen mukaan yt-neuvottelujen taustalla on parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaus, joka velvoittaa yhtiötä lisäämään hankintoja yhtiön ulkopuolelta jopa 35 prosenttia vuoteen 2022 mennessä. Taustalla ovat kuitenkin myös Ylen suunnitelmat vähentää oman ohjelmatuotannon määrää.

Yt-neuvotteluja tulossa lisää

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT:n pääluottamusmies Jyrki Saarikoski arvioi, että päätös on ankara isku etenkin irtisanottaville mutta myös työyhteisöille ja Ylen tuotantokulttuurille.

– Yhtiö irtisanoo työntekijöitä, joiden työpanosta kuitenkin kipeästi tarvitaan muun muassa kevään kisojen ja kuntavaaliohjelmien toteuttamisessa, Saarikoski sanoo Yleisradion tiedotteessa.

Saarikoski kuitenkin kiittelee sitä, että yt-neuvotteluissa irtisanomislukemaa saatiin supistettua.

Omassa tiedotteessaan YOT tuomitsee sen, että "uuden Ylen" rakentaminen aloitetaan raskailla irtisanomisilla.

– Lisäksi on tiedossa, että kevään kuluessa yt-neuvotteluja tulee vielä lisää, YOT sanoo.

YOT:n mielestä yhtiön toiminta kertoo työntekijöiden vähäisestä arvostuksesta.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho korostaa Ylen vastuuta irtisanomiensa työntekijöiden työllistymisestä.

– Ylen on nyt tehtävä sellaisia ratkaisuja, jotka auttavat heitä työllistymään kaupallisissa tuotantoyhtiöissä, Aho sanoo kannanotossaan Journalistiliiton sivuilla.