Yle kutsui äärioikeiston A2-iltaan – kansanedustajat peruuttivat tulonsa

Ylen Turvattomuus-illan vieraasta nousi kohu.

Ylen tämäniltaisen A2-keskusteluohjelman ympärillä kuohuu. Ohjelman tuotantotiimi oli kutsunut Turvattomuus-teemaisen lähetyksensä vieraiksi kansanedustajia sekä äärioikeistolaisen Finnish Defence League -järjestön edustajan.

Jo iltapäivästä kaksi kansanedustajaa ilmoitti peruvansa tulonsa ohjelmaan.

Kansanedustajat Nasima Razmyar (sd.) ja Jani Toivola (vihr.) perustelivat poisjääntiään sillä, että ohjelmaan on kutsuttu myös Finnish Defence Leaguen puheenjohtaja. Järjestö kertoo avoimesti olevansa muun muassa maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta sekä "ei-muslimien elämään tunkeutuvaa radikaalia islamia" vastaan.

 

Some heräsi kommentoimaan

 

Toivola kommentoi Facebook-tilillään pettyneensä siihen, että ohjelman tekijät kertoivat julkisuudessa saaneensa pöytään maahanmuuttoon liittyvän keskustelun ääripäät.

– Keskustelemme mielellämme maahanmuutosta, ja siihen liittyvistä ongelmista on pystyttävä puhumaan avoimesti. Se ei kuitenkaan ole aidosti mahdollista sellaisten henkilöiden kanssa, jotka jo lähtökohtaisesti kieltävät yhden uskontoryhmän ihmisarvon, Toivola kirjoittaa päivityksessään, johon hän on linkittänyt myös Razmyarin.

Myös Twitterissä ja sosiaalisessa mediassa illan vierasvalintaa on kommentoitu tiukin sanakääntein.

– Yleltä on vastuutonta antaa näkyvyyttä FDL:lle, jonka tiedetään lietsoneen syrjintää ja vihaa. FDLn kaltaista toimintaa ei saa normalisoida, tviittasi muun muassa Ihmisoikeusliitto.

 

"A2-ilta haluaa kertoa erilaisista ihmisistä ja ilmiöistä"
 

A2-illan tuottaja Juha Portaankorva sanoo kunnioittavansa ohjelmasta poisjääneiden ihmisten päätöstä. Toisaalta tuottajana häntä harmittaa ja hän olisi toivonut heidän läsnäoloaan.

Portaankorvan mukaan A2-ilta haluaa kertoa erilaisista ilmiöistä ja ihmisistä.

– Tietysti valitsemme (osallistujat) teeman mukaan, ja nyt teemana on turvattomuus. Haluamme kuulla ihmisen ajatusmaailmasta ja hänen tavoitteistaan. Ennen kaikkea on tärkeää, onko tällä ihmisellä mitään haluakaan kuunnella toista, eri lailla ajattelevaa ihmistä ja onko hän valmis tulemaan siltaa puoliväliin, tai edes vähän matkaa, vastaan, Portaankorva kertoi ennen lähetystä.

Alusta lähtien tekijöille oli selvää, etteivät he halua tehdä yksipuolista ohjelmaa, jossa olisi vain yksi ääni.

– Toivon sydämestäni, että kun kello 23.05 lähetys päättyy, edes jotain rakentavaa siementä olisi jossain kohtaa löydetty, Portaankorva lisäsi.