"Yleisön pyynnöstä rakensin Muumimammankin" – Unto Saikkonen on tehnyt jääveistoksia ohikulkijoiden iloksi jo kymmenen vuotta

Jyväskyläläinen Unto Saikkonen on tehnyt ohikulkijoiden iloksi jääveistoksia omakotitalonsa pihalle yli kymmenen vuotta. Tämän talven ensimmäinen hahmo oli Muumipappa.

 – Yleisön pyynnöstä rakensin viereen vielä Muumimamman. Kysyttiin, miksi Muumipapan pitää olla yksin.

 Muumipappa on katsellut Peurantielle päin parin viikon verran, Muumimamma on ollut seurana noin viikon.

Ihanteellinen talvi

Pakkastalvi on ollut ihanteellinen jääveistosten tekoon. Parina viime talvena figuurit ovat jääneet Saikkoselta lauhan kelin takia rakentamatta.

 Veistosten teko on hänelle sekä kuntoilua että ohikulkijoiden ilahduttamista.

 Veistosten teko alkaa kaivoveden nostolla ämpärien avulla. Yhden muumin rakentamiseen tarvitaan neljä 80 litran vetoista saavia jäätä.

 – Kun pakkasta on ollut 20 astetta tai yli, jäätymistä on pitänyt jarrutella ja veden pintaa käydä puhkomassa yölläkin, jotta jää ei halkaise saavia, hän kertoo.

 Myös lumikerroksen lisäämisellä saavissa olevan jään pinnalle voi hillitä liian nopeaa jäätymistä.

 Humuspitoista kaivovettä käytettäessä pitää olla tarkkana.

 – Humus kertyy veden jäätyessä astian keskelle ja sulaa viimeisenä. Kaadan ämpärin keskiosan humusveden pois ja laitan tilalle vesijohtovettä. Muuten jää ei näyttäisi sinertävältä vaan keltaiselta, Saikkonen sanoo.

Ei häntää tai jalkoja

Kun vesi on saavin keskiosan kapeaa onteloa lukuun ottamatta jäätynyt, Saikkonen aloittaa veistotyön pienen kirveen ja käyrän puutarhasahan avulla. Saaveista irrotetut neljä lohkoa kiinnittyvät paikoilleen veden avulla. Helpointa kiinnitys on kovalla pakkasella. Aurinko edesauttaa jääpinnan sileänä pysymistä.

Saikkonen ei ole rakentanut muumeille häntää, koska se sulaisi pois liian nopeasti. Myös jalat on jätetty samasta syystä tekemättä.

Led-lamppujakin

Silminä ovat tiivistykseen käytettävät o-renkaat, joiden päälle taiteilija on valanut jäähilettä ja vettä. Muumipapan sisälle hän on asentanut ajastimella toimivan led-lampun.

 Muumit ovat painavia, 150-kiloisia. Saikkonen rakentaa ne valmiiksi perheen omakotitalon alapihalla. Hahmot on rakennettu jääalustalle, ja ne siirretään lumikolan avulla paikoilleen kadun varteen.

 Takavuosina Saikkonen on rakentanut Muumipapan lisäksi oikeankokoisen jääkarhun, jäämiehen, naisfiguurin, valopylvään, tanssijattaren, ison jääkukan sekä iglun, jossa lapsenlapset ovat onnellisena leikkineet.

 Muumipapan ja -mamman muotoja lauhat kelit tulevat varmasti hoikistamaan.

Muumipapan sormet ovat keskipäivän auringonpaisteessa jo ehtineet hieman ohentua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .