Ylen Jääskeläinen: Varoituksia ei ole annettu journalismin takia

Taustalla on ollut aina jokin muu syy kymmenen viime vuoden aikana.

Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kiistää, että Ylessä olisi annettu työntekijöille varoituksia tai potkuja sisällöllisistä syistä. Jääskeläisen mukaan varoitusten tai työsuhteiden purkamisen taustalla on ollut aina jokin muu syy kymmenen viime vuoden aikana. Varoituksia on annettu esimerkiksi laiminlyöntien tai alkoholinkäytön takia, mutta ei journalistisen sisällön takia.

Ylen politiikan toimituksen entinen päällikkö Pekka Ervasti sanoi tänään Maaseudun Tulevaisuudessa, että juttuja on hyllytetty ja sensuroitu ja toimittajille on annettu varoituksia erityisesti tämän hallituksen aikana.

Jääskeläisen mukaan varoituksia ei ole annettu aiempaa enemmän, joskin varoituksenantokynnys on Ylen uutis- ja ajankohtaispuolella matalahko.

– Meillä on kohtuullisen matalahko kynnys varoitusten antamiseen, koska varoitus on myöskin tietynlainen hyvä keino osoittaa, että tietyissä asioissa ollaan vakavissaan.

Ylen riippumattomuudesta on käyty keskustelua sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti kertoi, että Yle hyllytti juttusuunnitelmia ja juttuja pääministeri Juha Sipilältä tulleen tiukan palautteen takia. Sipilä suuttui viikko sitten Ylen julkaisemasta jutusta, jossa kerrottiin pääministerin sukulaisten saaneen noin puolen miljoonan euron tilauksen Terrafamelta. Sipilä lähetti tämän takia useita viestejä jutun kirjoittaneelle toimittajalle ja Jääskeläiselle.

Julkisuudessa on ihmetelty, miksi Ylen uutisjohto hyllytti valmiina olleen jutun, jossa olisi kysytty oikeusoppineiden mielipiteitä Sipilän toiminnasta Terrafame-asiassa. Jääskeläisen mukaan päätös tehtiin jo ennen sähköpostiryöppyä Sipilältä. Juttu oli Jääskeläisen mukaan keskeneräinen eikä sen editointiin ollut tarpeeksi aikaa. Juttu sinänsä olisi ollut Jääskeläisen mukaan myönteinen Sipilän kannalta, sillä muun muassa apulaisoikeuskansleri arvioi siinä jääviysepäilyjen olevan kaukaa haettuja.

Jääskeläinen sanoo kummeksuvansa sitä, kuinka suureksi kohu pääministeri Sipilän lähettämistä viesteistä on noussut. Sipilän viestit oli kirjoitettu tunnekuohussa, mutta ne eivät Jääskeläisen mukaan olleet erityisen poikkeuksellisia ja aggressiivisia.

– Paljon, paljon kovempiakin paikkoja on koettu.

Sipilältä toive haastattelutunnille

Sipilän ja toimittajan viestinvaihto tapahtui viime perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina Sipilä oli toimittajien tentattavana Ylen Radio Suomessa Pääministerin haastattelutunnilla. Sipilä oli Jääskeläisen mukaan ilmoittanut Ylen toimittajalle lauantaina, että hän ei halua vastata asiaa koskeviin kysymyksiin pääministerin haastattelutunnilla.

Jääskeläinen sanoo ottaneensa yhteyttä ohjelman juontajaan ja varmistaneensa, että asia nostetaan esille pääministerin halusta huolimatta. Näin kävikin, ja ohjelman juontaja kysyi lyhyesti asiasta.

Eilen A-studiossa Jääskeläistä haastatellut Susanne Päivärinta kysyi haastattelun päätteeksi, saako hän tiukkoja kysymyksiä sisältäneen haastattelun jälkeen potkut. Jääskeläinen vastasi, että sitä pitää katsoa myöhemmin. Kertooko tällainen kysymys syvemmästä epäluottamuksesta työntekijöiden ja talon johdon välillä?

–  Minä tulkitsin sen humoristiseksi, pilke silmäkulmassa esitetyksi kysymykseksi, joka oli tehokeino kyseisen ohjelmajakson päätteeksi. Itse tulkitsin myöskin vastaukseni humoristiseksi pilke silmäkulmassa esitetyksi, Jääskeläinen vastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.