Ylen MOT: Rikostutkinta jyväskyläläisen demaripoliitikon epäillyistä petoksista ja kavalluksesta – sai yli 700 000 euroa konsulttipalkkioita

Säynätsalon senioritalojen raha-asioissa epäselvyyksiä.

Poliisi tutkii onko Jyväskylän kaupunginhallituksen varajäsen Pentti Tossavainen syyllistynyt veropetokseen ja kavallukseen, kerrotaan Ylen MOT-ohjelman verkkojutussa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tarkastus valtion korkotukilainojen käytöstä toi esiin väärinkäytöksiä, joiden perusteella verottaja teki Säynätsalon työväenyhdistyksen entisestä puheenjohtajasta tutkintapyynnön poliisille. ARAn tarkastuksen mukaan demariyhdistyksen kautta kierrätettiin valtion lainarahoja yhdistyksen puheenjohtajalle.

MOT:n jutun mukaan talohankkeessa kahdessa roolissa toiminut Tossavainen oli saanut eri reittien kautta konsulttipalkkioita yli 700 000 euroa.

Sisä-Suomen poliisilaitos vahvisti MOTille, että verottaja on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille ja esitutkinta on aloitettu. Tutkinnassa olevat rikosnimikkeet ovat törkeä veropetos, törkeä velallisen epärehellisyys, törkeä petos tai kavallus.

Myös senioriasunnot omistava Säynätsalon Iltatuulen hallitus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön Tossavaisen konsulttipalkkioista. Tästäkin on esitutkinta käynnissä.

ARAn tarkastuksessa kävi MOTin mukaan ilmi, että senioriasuntoja rakennuttaneet Säynätsalon Työväenyhdistys ja Jyväskylän hoivapalveluyhdistys ovat nostaneet yhtiöstä palkkioita, joita ARA ei hyväksy.

Jyväskylän Hoivapalveluyhdistyksen puheenjohtaja oli Keski-Suomen sosialidemokraattisen piirin toiminnanjohtaja, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Jari Blom. Nykyään Blom on töissä Jyväskylän Hoivapalveluyhdistys-konserniin kuuluvassa Jyvässeudun Hoivapalvelut -osakeyhtiössä. Tossavainen on edelleen sosialidemokraattien varavaltuutettu ja Jyväskylän kaupunginhallituksen varajäsen.

Täsmennys 14.35 9.11: Lisätty sana 'epäillyistä' otsikkoon.