Ylen Riikka Venäläinen: Väite Suomen ja Venäjän suhteiden vahingoittumisesta on erikoinen

"Ministeri käyttää aika rajuja termejä, kun hän puhuu valeuutisista ja informaatio-operaatiosta", Venäläinen sanoo.

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläinen pitää puolustusministerin väitettä Suomen ja Venäjän suhteiden vahingoittumisesta erikoisena. Hän huomauttaa, että koska asia on etenemässä lainsäädäntöteitse, siitä pitää pystyä puhumaan.

– Ministeri käyttää aika rajuja termejä, kun hän puhuu valeuutisista ja informaatio-operaatiosta, Venäläinen lisää.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sanoi Ylen aiheuttaneen vahinkoa Suomen ja Venäjän suhteille väitteillä kaksoiskansalaisten kohtelusta Puolustusvoimissa. Niinistön mukaan kyse on uutisankasta, joka se on tulkittu Venäjän mediassa niin, että venäläisiä sorretaan Suomessa. Tiistaina Niinistö epäili, että Ylen uutisessa saattaa olla kyse informaatio-operaatiosta, jolla syötetään tarkoituksella virheellistä tietoa varteenotettavan median kautta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, ettei usko Ylen uutisen aiheuttaneen suurta vahinkoa Suomen ja Venäjän suhteisiin.

Niinistö asetti keskiviikkona lakihankkeen tarkentamaan kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä puolustushallinnossa. Lakimuutos estäisi kaksoiskansalaisten pääsyn Puolustusvoimien sotilasvirkoihin.

Sisäministeriö taas alkaa valmistella lakia, jonka tarkoituksena on estää kaksoiskansalaisten pääsy Rajavartiolaitoksen sotilasvirkoihin ja niihin johtaviin opintoihin, kertoi Rajavartiolaitos.

Kaksoiskansalaisten pääsyä valtion virkoihin rajoittava lakimuutos menee valtiovarainministeriössä uusiksi perustuslaillisten ongelmien takia, kertoi Helsingin Sanomat.

Puolustusvoimat vaatii Yleltä oikaisua kaksoiskansalaisten kohtelua koskevasta uutisoinnista