Ylen gallup: Vihreät ohitti keskustan kannatuskakkosena, SDP:n suosio laskussa

Touko Aalto: Ihmiset luottavat vihreiden tulevaisuusvaihtoehtoon.

Vihreät on noussut kannatukseltaan Suomen toiseksi suosituimmaksi puolueeksi, ilmenee Ylen gallupista. Vihreiden kannatus on nyt kovempi kuin koskaan, 17,6 prosenttia. Nousua heinäkuuhun verrattuna on tullut 1,6 prosenttiyksikköä.

Kokoomus on yhä suosituin puolue 20,8 prosentin kannatuksella. Puolue on vahvistanut asemiaan heinäkuun mittaukseen verrattuna liki puoli prosenttiyksikköä.

Keskusta on kannatusmittauksen kolmonen 17,3 prosentin kannatuksella. Kohennusta kuukauden takaiseen on 0,6 prosenttiyksikköä.

Neljäntenä oleva SDP putosi kannatuksessa enemmän kuin mikään muu puolue, 2,6 prosenttiyksikköä. Sen kannatus on nyt 15,9 prosenttia.

Sekä Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset että puolueesta irronnut Uusi vaihtoehto vahvistivat kannatustaan. Perussuomalaiset nousi 0,7 prosenttiyksikköä 8,8 prosentin kannatukseen. Uusi vaihtoehto nousi liki prosenttiyksiköllä 1,6 prosentin kannatukseen.

Taloustutkimus haastatteli kyselyyn yli 1 900 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

"Ihmiset tahtovat muutosta"

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mukaan puolueen gallupmenestys on merkki siitä, että ihmiset tahtovat muutosta ja luottavat vihreiden esittämään tulevaisuusvaihtoehtoon.

– Nyt budjettiriihessä haastamme hallitusta tekemään oikeudenmukaisen tulevaisuusbudjetin. Vihreiden viesti hallitukselle on, että jokainen euro on arvovalinta, Aalto kirjoittaa Facebookissa.

Aallon mukaan Suomi menestyy satsaamalla koulutukseen. Yhteiskunnan arvo mitataan Aallon mukaan siinä, miten se pitää huolta heikompiosaisista.

– Ei ole oikein, että koulutuksesta ja sosiaaliturvasta leikataan näin suurella kädellä, mutta ympäristölle haitallisiin yritystukiin ei edes kosketa. Ei, vaikka niiden käytössä on selvää tehottomuutta, Aalto kirjoittaa.

"Värikäs syksy tulossa"

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska arvioi, että Ylen kannatuskyselyn valossa politiikan syksystä näyttää tulevan "erittäin värikäs".

Ovaska kiinnittää huomiota oppositiopuolueiden keskenään erilaisiin kehityssuuntiin, kun vihreät ovat nousussa ja perinteiset vasemmistopuolueet SDP ja vasemmistoliitto puolestaan laskussa.

– Varmasti oppositiopuolueet ottavat mittaa hallituksesta, mutta luulen myös, että oppositiopuolueet joutuvat ottamaan entistä enemmän mittaa toisistaan profiloidakseen itseään, Ovaska arvioi.

Vihreiden nousua selittää Ovaskan mukaan taitava oppositiopolitikointi, jonka myötä puolue on kyennyt profiloitumaan esimerkiksi SDP:tä vahvemmin.

Ovaskan mukaan vihreiden menestys kasvattaa myös paineita puoluetta kohtaan.

– Heiltä tullaan entistä voimakkaammin vaatimaan perusteluita heidän esityksilleen ja selvyyttä siitä, mitä heidän esityksensä käytännössä tarkoittavat esimerkiksi tavallisen palkansaajan näkökulmasta, tulevatko esimerkiksi verot nousemaan, Ovaska sanoo.

Realisoituuko vihreiden kannatus?

 

Myös SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm arvioi, että syksyllä politiikassa tullaan käymään sähköistä keskustelua.

– Kyllä tämä pistää lisää pontta meihin, joilla ei ole lukemat sellaisessa kunnossa kuin itse haluaisimme, Rönnholm sanoo.

SDP:n galluplukemat eivät Rönnholmin mukaan näytä hyviltä, mutta yksittäisistä kyselytuloksista ei hänen mielestään pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Politiikka on kestävyyslaji, Rönnholm muistuttaa.

Vihreiden kasvaneisiin kannatuslukemiin on Rönnholmin mukaan vaikea sanoa yhtä yksittäistä syytä.

– Vihreät ovat onnistuneet realisoimaan latenttia, potentiaalista kannatustaan. Heillä on vaan aina ollut ongelmana se, että se ei realisoidu vaaleissa.

 

Punavihreää vai porvariyhteistyötä?

 

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei ole tyytyväinen puolueensa miinusmerkkiseen kannatuskehitykseen, mutta ei toisaalta ole suuresti huolissaan laskeneesta gallupkannatuksesta.

– Meidän kannatuksemme on sahannut gallupeissa, mutta pidempiaikainen trendi on näyttänyt vasemmistoliitolle hyvältä, Andersson sanoi STT:lle.

Vihreiden hyvä gallupmenestys ei Anderssonia suuresti yllättänyt.

– He ovat onnistuneet profiloitumaan keskipuolueena, joka vetoaa suureen joukkoon suomalaisia, Andersson arvioi.

– Iso kysymys nyt on se, mihin suuntaan vihreät haluavat profiloitua ja rakentaa poliittisia yhteistyökuvioita tulevaa hallituskokoonpanoa ajatellen, orientoituvatko he oikealle ja porvariyhteistyöhön vai näkisivätkö he mieluummin punavihreän yhteistyön pohjalta syntyvän hallituskokoonpanon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Päätoimittaja Mervola: Vihreiden galluptulos toi Touko Aallolle synninpäästön

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.