Ylen hallituksen jäsen: Päätös rajoittaa Sipilä-uutisointia oli hätiköity

Tapaus saattaa Heikki Hellmanin mukaan horjuttaa jollain tavalla luottamusta Ylen uutistoimintaan, muttei aiheuta pysyviä vaurioita.

Yleisradion johdon päätös rajoittaa pääministeri Juha Sipilää (kesk.) koskevaa uutisointia oli hätiköity, sanoo Ylen hallituksen jäsen Heikki Hellman. Vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen luottamusta hän ei arvioi.

Tampereen yliopistossa viestinnän, median ja teatterin yksikön johtajana työskentelevä Hellman katsoo, että Yle on jo selvästi muuttanut linjaustaan Sipilän suhteen.

– On ymmärretty se, että pääministerin toiminta esimerkiksi sähköpostien muodossa on luonteeltaan sellaista, että se on uutinen. Ei siitä voi vaieta.

Tapaus saattaa Hellmanin mukaan horjuttaa jollain tavalla luottamusta Ylen uutistoimintaan, muttei aiheuta pysyviä vaurioita. Tärkeää on pestä pyykki avoimesti. Myös muulla medialla on tässä rooli Ylen valvojana, Hellman sanoo.

Yleisradion hallituksessa henkilöstöä edustavan Arto Niemisen mukaan Ylen aseman ja luotettavuuden arviointi tapahtuneen perusteella on vielä aikaista.

– Eihän tämä kivaa ole, mutta uskon, että asiat rauhoittuvat kun mennään eteenpäin. Varmaan tästä arpia jää, mutta eihän Yle ole tässä asemassa ensimmäistä kertaa.

Niemisen mukaan asiasta on informoitu Ylen hallitusta, mutta hän toteaa, etteivät hallitus tai toimitusjohtaja Lauri Kivinen tee journalistia ratkaisuja.

Ei nousse hallituksen esityslistalle

Tyytymättömyys Jääskeläisen toimintaa kohtaan ei ole noussut Hellmanin mukaan hallituksessa aiemmin esiin. Esimerkiksi Helsingin Sanomien tietojen mukaan uutisointia Sipilän käyttämistä sijoitustuotteista rajoitettiin viime keväänä.

Ylen hallitus kokoustaa seuraavan kerran joulukuun puolivälissä. Hellman ei usko, että asia nousisi varsinaisena kohtanaan esiin kokouksessa.

– Ei tämä oikeastaan ole hallituksen asia. Mutta varmasti tämä kiinnostaa hallituksen jäseniä.

Hallituksen varapuheenjohtaja ja nimitysvaliokunnan puheenjohtaja Laura Kolbe ei halunnut kommentoida STT:lle asiaa. Hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmssonia ei tavoitettu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Katso tästä, mitä pääministeri Sipilä viestitti Ylelle