Ylen kysely: Suomalaiset antavat presidentti Niinistölle kiitettävän arvosanan tehtäviensä hoidosta

Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta on sitä mieltä, että presidentti Sauli Niinistö on suoriutunut tehtävistään vähintään hyvin, käy ilmi Ylen teettämästä kyselystä. Taloustutkimuksen toteuttamassa kyselyssä pyydettiin kansalaisia antamaan presidentille kouluarvosana työnsä hoitamisesta.

87 prosenttia vastanneista antoi presidentille arvosanaksi vähintään hyvän eli kahdeksan. Arvosanan yhdeksän tai kymmenen antoi puolestaan 58 prosenttia. Keskiarvoksi kaikilta vastaajilta Niinistö sai 8,54 eli lopputulos pyöristyy kiitettävään.

Kyselyssä selvitettiin myös suomalaisten mielipiteitä liittyen presidentin vallankäyttöön sisäpolitiikassa. Vain 19 prosenttia vastaajista katsoi, että presidentin pitää osallistua sisäpolitiikkaan vain perustuslain määritelmien mukaisesti. 49 prosenttia totesi, että presidentti voi osallistua sisäpolitiikkaan epävirallisesti ja 29 prosenttia vastasi, että hänen sopii osallistua sisäpolitiikkaan, vaikkei sitä valtaoikeuksissa virallisesti luekaan.

Kyselyyn osallistui yli 1  000 ihmistä tämän viikon alussa. Virhemarginaali on noin 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MT:n kysely: Lähes puolet kansasta lisäisi presidentin valtaa sisäpolitiikassa

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn mukaan lähes puolet suomalaisista on sitä mieltä, että presidentillä on liian vähän valtaa sisäpolitiikassa. Näin ajatteli noin 40 prosenttia vastanneista.

Presidentin valtaa liian vähäisenä pitävät eniten vastaajat, jotka nyt äänestäisivät perussuomalaisia. Kokoomuksen äänestäjistä samaa mieltä on 49 prosenttia, keskustan äänestäjistä 41 prosenttia ja SDP:n äänestäjistä 36 prosenttia.

Presidentin valtaa sisäpolitiikassa liian suurena pitävät useimmiten vasemmistoliittoa äänestävät. Heistä 17 prosenttia kritisoi valtaoikeuksien olevan liian laajoja.

Kyselyn perusteella yli puolet suomalaisista on puolestaan sitä mieltä, ettei Niinistö ylittänyt valtaoikeuksiaan järjestäessään keskusteluja kilpailukyky- eli kiky-sopimuksen toteutumiseksi vuonna 2015. Vain 14 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että hän ylitti valtaoikeutensa. 32 prosenttia ei osannut päättää kantaansa. 63 prosenttia on sitä mieltä, että Niinistö toimi oikein, kun hän keskusteli työmarkkinaosapuolten kanssa kikystä.

Kyselyyn vastasi viime ja tällä viikolla reilut 1  000 yli 18-vuotiasta suomalaista. Tutkimuksen teki Kantar TNS ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.