Ylen mittaus: Vihreiden lukema historiallisen korkea, SDP:n kannatus hupenee yhä

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne peräänkuuluttaa demareilta yhtenäisiä ulostuloja ja sisäistä yhtenäisyyttä.

Vihreät on yltänyt Ylen mielipidemittauksessa kaikkien aikojen parhaaseen tulokseensa. Vihreitä äänestäisi eduskuntavaaleissa nyt 15,1 prosenttia Ylen teettämään kyselyyn vastanneista.

Kolmena suurimpana puolueena ovat kokoomus 20,5 prosentin, keskusta 18,4 prosentin ja SDP 17,7 prosentin kannatuksella.

Vihreät on nostanut tänä vuonna gallupkannatustaan 1,5 prosenttiyksiköllä, kertoo Yle. Vihreät valitsee parhaillaan uutta puheenjohtajaa pestin jättävän Ville Niinistön tilalle.

Ylen haastattelema Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen löytää vihreiden hyvälle galluptulokselle syyn muun muassa hyvästä kuntavaalituloksesta, joka ruokkii kannatusta yhä. Myös siistinä pysynyt puheenjohtajakisa tuo puolueelle julkisuutta, Pajunen huomauttaa.

Perussuomalaisten puheenjohtajavaalista enemmän kysymyksiä kuin vastauksia

Perussuomalaiset seuraa gallupissa viidentenä yhdeksän prosentin kannatuksella, joka on laskenut edellisestä mittauksesta 0,6 prosenttiyksiköllä.

Pajunen arvioi, että puolueen puheenjohtajakilpailu herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, sillä puolueen tuleva linja on epäselvä. Myös keskustelut eduskuntaryhmän mahdollisesta hajoamisesta nostavat epävarmuutta, vaikka puoluejohto on hajoamissuunnitelmat kiistänytkin.

SDP:n alamäki jatkuu, sillä kannatus on pudonnut edellisestä mittauksesta 0,9 prosenttiyksiköllä. Osaltaan tähän lienee vaikuttanut presidenttiehdokkaan etsintään liittyvä epävarmuus, Pajunen pohtii.

– Kuntavaalitulos ei ollut toivottu, niin se varmasti aiheutti jonkin verran lamaantumista.

"En toivonut tällaista tulosta tähän tilanteeseen"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne myöntää, että tuoreet gallupluvut ovat SDP:lle huonot. Hän sanoo, että alamäki ei kuitenkaan huolestuta, vaan pistää tekemään enemmän töitä.

– Sitä ei sovi peitellä, että tulos on sellainen, mitä en toivonut tähän tilanteeseen. Meillä tulevat normaalisti aina kesällä gallupit alas prosentin, kaksi. Tämä ei ole kesään hyvä lähtökohta, Rinne sanoi SDP:n tiedotustilaisuudessa.

Rinne ei halunnut selitellä tekijöitä alamäkeen, mutta hänen mukaansa SDP:n puoluehallituksessa on niistä yhteinen käsitys. Hänen mukaansa puolue tekee kesän mittaan avauksia muun muassa näkemyksistään sosiaaliturvaan ja Eurooppa-politiikkaan.

Rinne peräänkuuluttaa puolueelta yhtenäisiä ulostuloja ja sisäistä yhtenäisyyttä.

Taloustutkimus haastatteli kannatusmittausta varten liki 3 000 ihmistä. Virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.