Yli 2 000 henkilöä sai maahantulokiellon Suomeen

Ulkomaalaisille määrättyjen maahantulokieltojen määrät ovat kasvussa. Viime vuonna kiellon saapua maahan sai runsaat 2 400 henkilöä, kun vuotta aiemmin kieltoja määrättiin runsaat 1 900. Tiedot käyvät ilmi Maahanmuuttoviraston tilastoista. Maahantulokielto voidaan määrätä käännyttämisen tai karkottamisen yhteydessä määräajaksi tai toistaiseksi. Yleisin syy kiellon taustalla on syyllistyminen rikoksiin.

Kaikkia maahantulokielto ei pidättele, vaan joukko ulkomaalaisia rikollisia pitää heille määrättyä maahantulokieltoa jopa pilkkanaan. Esimerkiksi Jyväskylässä poliisi on käännyttänyt maasta saman maahantulokiellossa olevan Schengen-valtion kansalaisen helmi–maaliskuun aikana jo kolme kertaa. Kahdesti mies on joutunut poliisin kanssa tekemisiin rikoksesta epäiltynä, kerran häiriökäyttäytymisen vuoksi.

– Hän on aina ilmaissut tulevansa huomenna tai ylihuomenna takaisin, ylikonstaapeli Keijo Kinnunen Keski-Suomen poliisista sanoo.

Maahantulokiellosta huolimatta mies oleilee ilmeisesti jatkuvasti Suomessa, sillä kahden vuoden sisällä hän on jäänyt maassa kiinni jo kahdeksan kertaa.

Osa vakioasiakkaita

Koska EU:ssa Schengen-alueen sisällä maiden välillä liikkuvuus on vapaata ja sisärajatarkastukset puuttuvat, maahantulokiellon noudattamista ei valvota käytännössä lainkaan. Maahantulokiellon rikkominen käy ilmi, jos ulkomaalainen joutuu jostakin syystä tekemisiin viranomaisten kanssa, tavallisimmin joutuessaan rikoksesta epäillyksi.

Maahantulokieltojen rikkomisten määrää ei tilastoida, mutta esimerkiksi noin 40 prosenttia kaikista Suomen ulkomaalaisasioista hoitava Helsingin ulkomaalaispoliisi arvioi pelkästään omalla alueellaan tapauksia olevan useita viikoittain.

– Tapausten määrä on kasvussa. Maahantulokiellosta huolimatta maahan tulleita tulee vastaan ei ihan päivittäin, mutta viikoittain 3–5. Vuodessa tämä tarkoittaisi laskennallisesti yli 200 tapausta, komisario Veijo Rissanen laskee.

Myös Helsingissä maahantulokieltoa rikkovissa poliisilla on ”vakioasiakkaita”.

– Tämä porukka on siinäkin mielessä ongelmallinen, että he tekevät rikoksia Suomessa. EU:n sisäinen ihmisten vapaa liikkuvuus mahdollistaa tämän eikä näköpiirissä ole ratkaisua, miten näiden henkilöiden Suomeen tulo voitaisiin estää, Rissanen huokaa.

Poliisi turhautunut

Maahantulokiellosta piittaamatta maahan saapuva syyllistyy ulkomaalaisrikkomukseen, josta seuraa sakkorangaistus ja maasta poistaminen. Kiellon rikkomisesta seuraavat sakot eivät toimi pelotteena, sillä poliisin antamia sakkoja ei voi muuntaa vankeudeksi ja niiden periminenkin on ulkomailla asuvilta hankalaa.

Poliisi on tilanteeseen turhautunut, sillä asiat työllistävät ja muutakin työtä olisi. Kun maasta poistettavaa joudutaan saattelemaan esimerkiksi Jyväskylästä Tallinnan-laivaan, se sitoo yhden tai kahden poliisimiehen käytännössä yhdeksi työpäiväksi. Matkalippukustannukset veloitetaan asiakkaalta, mutta jos hänellä ei ole rahaa, liput maksaa valtio.

– Ja kaveri voi tulla vapaasti seuraavalla laivalla takaisin. Jos tällainen matkustelu alkaa kovasti lisääntyä, niin kyllähän se aiheuttaa paljon turhaa työtä. Kieltojen noudattamisen valvontaan toivoisi jotakin kontrollia, mutta asian eteen ei oikein voi tehdä mitään, kun lainsäädäntömuutostenkin pitäisi olla koko Euroopan unionin kattavia, ylikonstaapeli Keijo Kinnunen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Poliisi tutkii Hietalahden ampumista kolmena murhan yrityksenä – Silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja "raksavaatteisiin" pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Karstulan Kimingillä rokataan Beatlesia – Jimi Nikkinen esiintyy Uittokalliorockissa lauantaina

Äänekosken puistopiknikillä kuullaan musiikkia jazzista rappiin – Tuuletar ja Grind 3 esiintyvät

Vanhusten hoitokodin johtajalle ehdollista lääkehoidon ja lääkäriin viennin laiminlyönnistä – asukkaat kärsivät pakkoliikkeistä ja tokkuraisuudesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.