Yli 30 vuotta vanha hauta avataan isyyden selvittämiseksi

Hovioikeuden mukaan jo haudatusta vainajasta voidaan ottaa dna-näyte

Helsingin hovioikeus määräsi torstaina yli 30 vuotta vanhan haudan avattavaksi, jotta vainajasta voidaan ottaa isyysnäyte.

Kyse on tapauksesta, jossa nainen vaati vuonna 1983 kuolleen miehen haudan avaamista isyyden selvittämistä varten. Nainen oli syntynyt avioliiton ulkopuolella vuonna 1966. Vuonna 1994 naisen äiti kertoi, että kyseinen mies on naisen isä. Mies ei ollut aikoinaan tunnustanut isyyttään eikä ollut suostunut verikokeisiin asian selvittämiseksi.

Helsingin käräjäoikeus päätti joulukuussa 2016, ettei haudan avaaminen ole mahdollista. Käräjäoikeuden mukaan laki oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta ei mahdollista näytteen ottamista jo haudatusta henkilöstä. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, että kyseessä olevan lain mukaan näytteen ottaminen jo haudatusta vainajasta ei ole mahdollista. Hovioikeuden mukaan tapauksessa on kuitenkin huomioitava myös omaa identiteettiään selvittävän ihmisen perus- ja ihmisoikeudet.

Yksilön oikeuden tuntea biologinen syntyperänsä on katsottu kuuluvan yksityiselämän suojan piiriin, josta säädetään perustuslaissa. Hovioikeuden piti ratkaista, onko laki oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta tässä suhteessa ristiriidassa perustuslain kanssa. Hovioikeus katsoi, että näin on.

Lähiomaisetkin kuolleet

Hovioikeus huomioi myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n ratkaisut, joissa EIT katsoi valtion loukanneen ihmisoikeusvelvoitteitaan, kun se kieltäytyi haudan avaamisesta identiteetin selvittämiseksi.

Haudan avaamista puolsi myös se, ettei naisella ole muuta mahdollisuutta selvittää isyyttä. Myös kaikki isäksi epäillyn miehen lähiomaiset ovat kuolleet. Miehen sisarentyttärestä otettujen verinäytteiden perusteella on 30 prosentin todennäköisyys, että naiset ovat serkkuja.

Hovioikeus katsoi, ettei julkinen intressikään estä haudan avaamista, koska näytteen ottaminen ei isyyslain mukaan enää näin myöhään vaikuta perimykseen.

Kun tutkimustulokset dna-näytteestä valmistuvat, tapauksen käsittely jatkuu käräjäoikeudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.