Yli 60-vuotiaat valtasivat maksuhäiriökärjen

Yli 60-vuotiaiden joukossa on yhä enemmän maksuhäiriömerkintöjä saaneita. Sama suuntaus näkyy Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Sen sijaan maksuhäiriöllisten alle 20-vuotiaiden nuorten määrä on pitkällä aikavälillä vähentynyt Ruotsissa ja Norjassa. Suomessa vähentyminen alkoi vasta viimeisen vuoden aikana. Muissa ikäluokissa maksuhäiriömerkintöjä keränneiden henkilöiden määrä on kasvanut maltillisemmin.

Yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöt ovat viime vuosien aikana kasvaneet merkittävästi Pohjoismaissa. Vuoden 2008 jälkeen maksuhäiriöllisten yli 60-vuotiaiden määrä on noussut Suomessa jopa 69 prosenttia, Ruotsissa 51 prosenttia ja Norjassa 45 prosenttia.

- Kasvu on merkittävä, sillä maksuhäiriömerkinnällisten henkilöiden määrä keskimäärin on lisääntynyt huomattavasti maltillisemmin: Suomessa 31 prosenttia, Norjassa 18 prosenttia ja Ruotsissa 13 prosenttia, toteaa toimitusjohtaja Juha Airaksinen markkina- ja luottotietoyhtiö Bisnodesta.

Alle 20-vuotiaat puolestaan ovat hoitaneet raha-asioitaan huomattavasti järkevämmin. Vuoden 2008 jälkeen maksuhäiriöllisten alle 20-vuotiaiden määrä on laskenut Norjassa 5 prosenttia ja Ruotsissa peräti 23 prosenttia. Sen sijaan Suomessa maksuhäiriöllisten nuorten määrä on tällä aikavälillä kasvanut 27 prosenttia.

- Vaikka alle 20-vuotiaiden, maksuhäiriöllisten suomalaisten määrä onkin pitkällä aikavälillä kasvanut, viimeisen vuoden aikana tilanne on kohentunut huomattavasti. Kun verrataan vuotta 2013 vuoteen 2012, maksuhäiriöllisten nuorten määrä on vähentynyt viisi prosenttia, Airaksinen sanoo.