Yli 60-vuotiaiden seulonnat vähentävät kuolleisuutta ja hoitokustannuksia – Jyväskylä kutsuttiin mukaan suolistosyövän seulontaan

Suolistosyövän seulonta aloitetaan Suomessa uudelleen ensi vuonna. Seulonta lähtee liikkeelle pilottihankkeena, johon on kutsuttu mukaan erikokoisia kuntia ja kaupunkeja ympäri maan. Myös Jyväskylä on kutsun saaneiden joukossa.

– Toivomme todella, että Jyväskylä lähtisi pilottiin mukaan. Isoista kaupungeista Tampere on jo mukana, mutta muutama muu tarvittaisiin lisää, jotta hankkeen tulokset olisivat yleistettävissä koko maahan, seulontajohtaja Tytti Sarkeala Suomen Syöpärekisteristä sanoo.

Jyväskylässä perusturvalautakunta esittää lähtemistä mukaan seulontaan. Sen kustannukset olisivat ensi vuonna arviolta 100 000 euroa, sanoo avoterveydenhuollon palvelujohtaja Anu Mutka Jyväskylän kaupungista. Lopullisesti talousarviosta päättää kaupunginvaltuusto marraskuun lopussa.

Suolistosyöpää on aiemmin seulottu Suomessa vuosina 2004–2016. Sarkealan mukaan seulonta on ollut tauolla uuden tekniikan käyttöönoton vuoksi.

– Markkinoille on tullut uusia testejä, joita olemme halunneet ottaa käyttöön. Ensi vuoden seulonnassa testi on käytettävyydeltään aiempaa parempi. Se esimerkiksi tunnistaa ihmisveren näytteestä, jolloin seulontaan ei liity mitään ruokavaliorajoitetta, Sarkeala selittää.

Testin tekemiseen riittää yksi ulostenäyte, joka lähetetään laboratorioon. Testin voi ottaa myös kotona. Mikäli näytteessä havaitaan verta, siitä ilmoitetaan seulotuille ja heidät kutsutaan jatkotutkimuksiin. Sarkealan mukaan seulontaan osallistujista arviolta noin 3–5 prosenttia ohjautuu jatkotutkimuksiin.

Ensi vuonna seulontaan kutsutaan 60-, 62-, 64- ja 66 -vuotiaat miehet ja naiset. Kun ohjelma laajenee pilottihankkeen jälkeen koko maahan, on kutsut määrä lähettää kaikille 60–74 -vuotiaille miehille ja naisille kahden vuoden välein.

Valtakunnallinen seulonta edellyttää Sarkealan mukaan seulonta-asetuksen muutosta niin, että suolistosyövän seulonta sisällytetään siihen. Tällä hetkellä Suomessa seulotaan asetuksen nojalla kohdunkaulan syöpää ja rintasyöpää.

Seulonnalla voidaan Sarkealan mukaan vähentää sekä suolistosyövästä aiheutuvia kuolemia että hoidon kustannuksia.

Seulonnassa havaitun, paikallisen suolistosyövän hoitokustannukset ovat viidenneksen pienemmät kuin myöhemmässä vaiheessa havaitun suolistosyövän.

– Levinneen syövän hoito on aina kallista ja myöskin fataalia. Levinneestä syövästä siis seuraa todennäköisemmin kuolemia kuin paikallisesta syövästä, Sarkeala sanoo.

Itse seulonnasta koituvat kustannukset lankeavat hankkeeseen mukaan lähtevien kuntien ja kaupunkien kontolle.

– Yksi testi maksaa kunnalle runsaat 10 euroa, eli se on varsin edullinen. Jatkotutkimukset, eli käytännössä paksusuolen tähystys, puolestaan maksavat noin 300 euroa, Sarkeala kertoo.

Suolistosyöpä on yksi yleisimmistä syövistä niin miehillä kuin naisilla. Vuosittain Suomessa todetaan yli 3 000 suolistosyöpää. Tautiin kuolee vuosittain noin 1 200 ihmistä.

Suolistosyöpään sairastuneiden ihmisten määrä on Suomessa kaksinkertaistunut 50 viime vuoden aikana.

– Tämä johtuu pääasiassa väestön ikääntymisestä, mutta myös elintavoista, kuten alkoholinkäytöstä ja ruokavaliosta. Ennusteidemme mukaan suolistosyöpä lisääntyy noin 40 prosentilla sekä miehillä että naisilla vuoteen 2030 mennessä, Sarkeala kertoo.

– Seulonta on yksi hyvä tapa löytää syöpä varhaisessa vaiheessa, jolloin tauti ei pääse leviämään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .