Yli 63  000 kansalaista vaatii hallitukselta jämerämpiä ilmastotoimia EU:ssa – tänään osoitetaan mieltä Helsingissä

Ilmastoveivi2019-kansalaiskampanja luovuttaa tänään kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa vaativan vetoomuksen hallitukselle. Vetoomukseen on kerätty yli 63  200 nimeä.

Vetoomus luovutetaan eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle (sd.) mielenosoituksen yhteydessä Helsingin Kansalaistorilla neljän jälkeen iltapäivällä.

Kampanja sai alkunsa viime vuoden marraskuussa, ja sen tavoitteena on saada uusi hallitus ottamaan kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ykkösasiaksi Suomen EU-puheenjohtajakaudella.

Kampanjan alkuunpanijan, helsinkiläisen oikeustieteiden ylioppilaan Laura Kolehmaisen mukaan toiminta on konkretisoitunut vaatimukseen ilmastohuippukokouksen järjestämisestä, mikä on myös kirjattu hallitusohjelmaan.

–  Viime viikolla pääministeri Antti Rinne (sd.) alkoi kuitenkin perua sitä julkisuudessa. Tämän päivän luovutustilaisuus on oikeastaan mielenosoitus sen jo pedatun ilmastojohtajuuden ja ilmastohuippukokouksen puolesta, Kolehmainen sanoo STT:lle.

Ilmastoveivi2019:n takana ei ole organisaatioita. Kolehmainen kuvaa kampanjaan osallistuvia ihan tavallisiksi kansalaisiksi, joiden joukossa on paljon opiskelijoita ja nuoria aikuisia. Kampanjan lähes 200 tukijan joukossa on myös yrityksiä, järjestöjä, kaupunkeja ja lähes kaikki Suomen yliopistot.

Ilmastoaktiivi haluaa hyödyntää EU-puheenjohtajuuden mahdollisuuksia

Tämänpäiväiseen mielenilmaukseen järjestäjät odottavat noin 1  000–2  000:ta osallistujaa. Korulauseiden sijaan ilmastoveivailijat haluavat nähdä konkreettisia tekoja ilmastomuutoksen torjumiseksi. EU-puheenjohtajuuden tarjoamia mahdollisuuksia pitää Kolehmaisen mukaan käyttää ilmaston hyväksi.

–  Meidän pitää tehdä kaikki voitavamme tällä EU-puheenjohtajuuskaudella, kun tällaisella hetkellä johdetaan puolen miljardin asukkaan unionia. Puheenjohtajuus antaa sellaisia mahdollisuuksia, mitä meillä muuten ei ole, hän toteaa.

Mikäli Suomi ottaa järjestääkseen ilmastohuippukokouksen, ilmastokampanjoitsijat tulevat Kolehmaisen mukaan osallistumaan kokouksen valmisteluihin.

–  Jos se peruuntuu, niin sitten varmaan ruvetaan järjestämään jotakin ilmastomarssi kolmosta. Se kertoisi siitä, että ei tässä edelleenkään ole tajuttu, miten viime hetkiä eletään ilmastokriisin ratkaisemisen suhteen, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.