Yli 66 000 sai toisen asteen opiskelupaikan – samat ammatilliset alat kiinnostavat edelleen

Opetushallituksen mukaan peruskoulunsa tänä keväänä päättäneistä hakijoista 97 prosenttia sai koulutuspaikan.

Kevään yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen valittiin 66 600 hakijaa, kertoo Opetushallitus. Toisen asteen koulutukseen pyrki 73 500 hakijaa. Hakijamäärä laski 3 000:lla edellisvuodesta.

Ilman toiseen asteen koulutuspaikkaa jäi yhteishaussa 6 900 hakijaa. Heillä on edelleen mahdollisuus tulla valituksi koulutukseen varasijan kautta kesän mittaan. Varasijalta toisen asteen koulutukseen arvioidaan pääsevän muutama tuhat hakijaa.

– Viime vuonna oli satoja kohteita lisähaussa. Jollei saa varasijapaikkaa, voi vielä hakea lisähaussa, Opetushallituksen erityisasiantuntija Katariina Männikkö sanoo.

Männikkö kertoo, että viime vuonna oppilaitosten omien lisähakujen kautta täytettiin yli 3 000 opiskelupaikkaa.

Arviolta tuhat hakijaa ei ollut viime vuoden elokuussa päässyt mihinkään toisen asteen koulutukseen. Männikön mukaan osa näistä hakijoista jää luokalleen ja osa suuntaa kansanopistolinjoille. Jos välivuosi kuitenkin näyttää vääjäämättömältä, kannattaa hakijan hakeutua valmistavaan koulutukseen.

– Haluamme kannustaa siihen, että hakija menisi kymppiluokalle tai ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen. Niistä hakija saa hakiessaan kuusi lisäpistettä, Männikkö kertoo.

Opetushallituksen mukaan peruskoulunsa tänä keväänä päättäneistä hakijoista 97 prosenttia sai koulutuspaikan.

Samat alat kiinnostavat vuodesta toiseen

Ammatilliseen koulutukseen hyväksyttiin tänä vuonna runsaat 35 000 hakijaa ja lukiokoulutukseen melkein 31 000 hakijaa.

Ammatillisella puolella suosituimpien hakukohteiden kärki vaikuttaa vakiintuneen. Haetuin ala tänä vuonna oli edelleen sosiaali- ja terveysala, jonne haki yli 5 700 nuorta. Kärkikolmikkoon mahtuvat myös ajoneuvo- ja kuljetustekniikka sekä liiketalouden ja kaupan ala.