Ylijohtaja: Suomen ja Venäjän pöytäkirja valmis

Suomen ja Venäjän sisäministeriöt ovat sopineet tiiviimmästä tietojen vaihdosta etsiessään ratkaisuja kysymyksiin, joiden vuoksi 1 757 turvapaikanhakijaa saapui Venäjältä Lappiin viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa.

Sisäministeriön kansainvälisten asioiden osaston ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri puhuu yhteisistä maahanmuuttoon liittyvistä ongelmista ja sanoo, että neuvottelut ovat menneet hyvin.

Tammikuun lopulla Suomessa tavanneet sisäministerit Petteri Orpo (kok.) ja Vladimir Kolokoltsev linjasivat, että maahanmuuttoalan asiakirjaa viedään eteenpäin ja yhteistyötä rikostorjunnassa tiivistetään.

Yli-Vakkuri kertoo, että asiakirja – jota hän luonnehtii yhteisymmärryspöytäkirjaksi – on sisällöltään käytönnössä valmis.

Se koskee Maahanmuuttoviraston ja Venäjän vastaavan organisaation eli Migraatiopalvelun yhteistyön tiivistämistä. Kyseessä ei ole valtiosopimus, joten siitä ei seuraa muutoksia lainsäädäntöön tai budjettivaikutuksia, Yli-Vakkuri kertoo.

Ylijohtajan mukaan nyt sovitussa yhteistyössä tietojenvaihto voi koskea esimerkiksi ilmiöitä, tilannekuvaa, käytännön asioita ja lainsäädännön soveltamista.

– Vaihdamme tietoa vaikka takaisinottosopimuksen toimeenpanosta, hän sanoo viitaten EU:n ja Venäjän väliseen takaisinottosopimukseen, jota Suomen ja Venäjän välinen takaisinottoa koskeva pöytäkirja täydentää.

Rikostorjuntaan liittyviä yhteistyökeskusteluja on Yli-Vakkurin mukaan käyty ahkerasti tämän vuoden puolella hiljaiselon jälkeen.

– Siinä on todellakin tullut konkreettista ja kumpaakin osapuolta hyödyttävää operatiivista tietoa.

– Heillä on jo valtiosopimus olemassa, ja he jatkavat keskusteluja, Yli-Vakkuri sanoo viitaten poliiseihin sekä 1990-luvulla solmittuun valtiosopimukseen rikostorjunnasta.

– Samoin rajaviranomaisten yhteistyö jatkuu vakiintuneella pohjalla.

Kysymykseen Suomen mahdollisista myönnytyksistä hän huomauttaa, että Venäjän kanssa isoja kysymyksiä on vaikka kuinka paljon lähtien sanktiopolitiikasta, joka ei sisäministeriön hallinnonalalle kuulu.

Sisäministeri Orpon erityisavustaja sanoi maanantaina vain, että neuvottelut jatkuvat. Presidenttien on määrä tavata Venäjällä piakkoin.

Helmikuun viimeisenä päivänä Venäjältä tuli Lappiin seitsemän turvapaikanhakijaa, minkä jälkeen heitä ei ole enää saapunut. Lapin rajavartiosto lopetti päivittäisen tilannetiedottamisen 9. maaliskuuta ja kertoi aloittavansa sen tarvittaessa uudestaan.

Lappiin ilman Schengen-viisumia saapuneiden joukossa ei ollut Venäjän kansalaisia, vaan tulijat olivat kolmansista maista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.