Ylilääkäri: Tartuntariski Huslabissa koskee käytännössä B-hepatiittia

B-hepatiitin kohdalla tartunta voidaan estää rokottamalla potilaat.

Kaikki Huslabissa Helsingin Kampissa tarttuville taudeille mahdollisesti altistuneet potilaat on tavoitettu. Heidän kanssaan on sovittu B-hepatiittirokotuksista, kertoo infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä Husista.

Parikymmentä potilasta altistui mahdollisesti hiville sekä B- ja C-hepatiitille keskiviikkona, koska näytteenottaja oli käyttänyt edellisenä päivänä käytettyjä neuloja.

Järvinen korostaa, että näin vanhasta neulasta voisi mahdollisesti tarttua B-hepatiitti, muiden tautien osalta riski on äärimmäisen vähäinen.

– C-hepatiitin osalta tartuntariski on käytännössä nolla, mutta B-hepatiitti voi säilyä kuivuneessa neulassa pidemmän aikaa. Eikä maailmassa ole koskaan hiv tarttunut neulasta, joka on seissyt näin pitkään. Hivin osalta tartunnan riski on teoreettinen, Järvinen sanoo.

B-hepatiitin kohdalla tartunta taas voidaan estää rokottamalla potilaat. Kaikki potilaat ovat kuitenkin seurannassa kuuden kuukauden ajan.

– Potilaista valtaosa on suhtautunut tilanteeseen ymmärtäväisesti ja asiallisesti, joillakin ensireaktio on ollut voimakkaampi.

Järvisen mukaan asiassa on käytetty varmuusmarginaalia. Mukaan on otettu kaikki aamupäivän potilaat siitä huoneesta, jossa virhe on saattanut tapahtua.

– Meidän tietojemme mukaan ei siis ole enää muita, jotka olisivat voineet joutua samanlaisen tapahtuman kohteeksi, Järvinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.