Yliopistoalan työriitaan saatiin sopu, lakot peruuntuvat

Yliopistoalan työriitaan on saatu ratkaisu. Yliopistojen henkilöstöjärjestöt Juko, JHL ja Pardia kertoivat, että sekä ne että työnantajaa edustava Sivistystyönantajat ovat hyväksyneet sovittelija Janne Metsämäen toisen sovintoehdotuksen.

Sopu merkitsee, että yliopistoja huomenna uhannut lakko peruuntuu. Myös JHL:n tavaraliikenteeseen kaavailemat tukilakot peruuntuvat.

Hyväksytyn sovintoehdotuksen mukaan palkkoja korotetaan sopimuskauden aikana yhteensä 3,45 prosenttia, joka työntekijäpuolen mukaan vastaa yleistä linjaa. Sivistystyönantajien mukaan kustannusvaikutus jää alle yleisen tason ja mikäli palkkausjärjestelmästä ei päästä sopimukseen syyskuun loppuun mennessä, paikallisesta erästä jää toteutumatta 0,3 prosenttiyksikköä.

Sopimuskausi kestää maaliskuun 2020 loppuun.

Yliopistojen yleisen työehtosopimuksen piirissä on yli 30 000 työntekijää.

Neuvotteluissa paljon kitkaa aiheuttanut työnantajan voimakkaasti ajama palkkausjärjestelmän uudistaminen siirretään työryhmän valmisteltavaksi.

Huomenna uhannut lakko olisi koskenut Aalto-yliopistoa, Hankenia, Tampereen yliopistoa, Tampereen teknillistä yliopistoa, Taideyliopistoa sekä Vaasan yliopistoa. Helsingin yliopisto oli päivän lakossa jo viime viikon keskiviikkona.

JHL oli puolestaan uhannut pysäyttää tukilakolla Kouvolan ratapihan toiminnan ja Hamina-Kotkan sataman ratapihojen junaliikenteen.