Yliopistoilla kova keräystavoite: yli 80 miljoonaa euroa

Suomen yliopistot pyrkivät keräämään tukijoiltaan yli 80 miljoonan euron lahjoitukset. Korkeimmat keräystavoitteet ovat asettaneet Helsingin yliopisto (25 miljoonaa euroa) ja Aalto-yliopisto (20 miljoonaa euroa).

Muiden yliopistojen tavoitteet ovat selvästi pienempiä, 0,75–6 miljoonaa euroa. Toimituksemme tekemän kyselyn mukaan niiden keräystavoitteet ovat seuraavat: Itä-Suomen yliopisto (yli 6 miljoonaa euroa), Oulun yliopisto (6 Me), Lappeenrannan teknillinen yliopisto (5 Me), Tampereen yliopisto (5 Me), Åbo Akademi (5 Me), Jyväskylän yliopisto (4-5 Me), Vaasan yliopisto (2,5 Me), Lapin yliopisto (0,75 Me) ja  maanpuolustuskorkeakoulu (0 euroa, ei järjestä keräystä). Svenska handelshögskolan, taideyliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Turun yliopisto eivät ole asettaneet itselleen keräystavoitetta ainakaan vielä.

Jyväskylän yliopisto on asettanut tavoitteekseen 4–5 miljoonaa euroa.

– Aloitamme keräyskampanjan helmikuun alussa. Toivomme, että kumppanien avulla syntyy hengennostatusta ja hyväntekeväisyystilaisuuksia, vaikkapa tukikonsertteja, huutokauppoja tai juhlatilaisuuksia, sanoo rehtori Matti Manninen.

Hänen mukaansa keräyksen tuotto aiotaan käyttää akateemisen opetuksen ja tutkimuksen edistämiseen eri koulutusaloilla sekä huippututkimuksen mahdollistamiseen, esimerkiksi aivotutkimuskeskuksen ja hiukkaskiihdyttimen kehittämiseen .

– Tärkeitä teema-alueita ovat esimerkiksi opettajankoulutus ja lasten hyvinvointi sekä liikuntatutkimus ja -koulutus. Varoja käytetään myös Seminaarinmäen ja sen kulttuurihistorian säilyttämiseen.

Iso lahjoitus voidaan kohdentaa

Keräysten taustalla on valtioneuvoston viime keväänä tekemä päätös pääomittaa yliopistoja enintään 150 miljoonalla eurolla. Valtio on sitoutunut maksamaan yliopistoille kolminkertaisen vastinrahan jokaista keräyksellä saatua euroa kohden.

Näin ollen akateemisten opinahjojen tulee kerätä lahjoittajilta vähintään 50 miljoonaa euroa, jotta maksimisummaan päästään. Mikäli keräystuotot ylittävät 50 miljoonaa, niin ylimenevältä osalta ei vastinrahaa enää makseta. Keräysaika on alkanut ja se kestää vuoden 2017 puoliväliin asti.

– Valtion vastinrahoitus kohdennetaan yliopistojen kesken suhteessa niiden keräämään yksityiseen pääomaan. Päätökset eri yliopistojen osuuksista tehdään yhdellä kertaa loppuvuodesta 2017, kertoo opetusneuvos Jorma Karhu opetus- ja kulttuuriministeriöstä (OKM).

Suomessa järjestettiin samantyyppisen, mutta suurempi keräys vuosina 2008–2011 yliopistouudistuksen yhteydessä. Tuolloin yliopistot keräsivät vastikkeeseen oikeuttavia lahjoituksia noin 332 miljoonaa euroa ja valtio maksoi 2,5-kertaisesti vastinrahoja noin 831 miljoonaa euroa.

Uutta viime kierrokseen verrattuna on se, että vähintään 10?000 euron yksittäinen lahjoitus voidaan lahjakirjan määräyksellä kohdentaa suoraan jollekin koulutusalalle.

– Valtion vastinrahoitus kirjataan aikanaan yliopistojen peruspääomaan, joten tältä osin voidaan käyttää vain vuotuisia tuottoja. Näiden käyttöä ei siis mahdollisella lahjakirjalla voi sitoa, Jorma Karhu täsmentää.

Amkeille 50 miljoonaa

Valtio pääomittaa myös ammattikorkeakouluja. Niille maksetaan yhteensä 50 miljoonaa euroa ensi keväänä.

Pääomitus liittyy ammattikorkeakoulu-uudistuksen toteuttamiseen, eikä ammattikorkeakouluilta edellytetä samanlaista varainkeräystä kuin yliopistoilta.

Lue lisää perjantain Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Yksi otettu kiinni Helsingin Hietalahden ampumisesta – silminnäkijät: Kuului kolme laukausta ja "raksavaatteisiin" pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Karstulan Kimingillä rokataan Beatlesia – Jimi Nikkinen esiintyy Uittokalliorockissa lauantaina

Äänekosken puistopiknikillä kuullaan musiikkia jazzista rappiin – Tuuletar ja Grind 3 esiintyvät

Vanhusten hoitokodin johtajalle ehdollista lääkehoidon ja lääkäriin viennin laiminlyönnistä – asukkaat kärsivät pakkoliikkeistä ja tokkuraisuudesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.