Yliopistojen hallituksiin ulkopuolisten enemmistö

Uusi yliopistolaki tuo yliopistojen hallituksiin ulkopuolisten enemmistön, kun vähintään puolet jäsenistä mukana lukien hallituksen puheenjohtaja ovat yliopistoyhteisön ulkopuolelta eli muita kuin professoreita, muuta henkilöstöä tai opiskelijoita.

Opetusministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan hallituksen pitää pystyä tekemään strategisia valintoja, mikä ei ehkä onnistu, jos siellä istuu vain tiedekuntien edustajia.

Eduskunnalle huomenna annettavan lakiesityksen tarkoituksena on lisätä yliopistojen autonomiaa ja avata niille mahdollisuuksia hankkia entistä paremmin ulkopuolista rahoitusta. Virkkunen sanoi tänään, että ulkopuolisesta rahoituksesta on ollut väärinkäsityksiä, eli sitä yliopistot voivat hankkia pääomiin, kun taas tutkimuksen ja opetuksen perusrahoituksesta vastaa edelleen valtio.

Lakiuudistus tuo yliopistomaailmaan sellaisia käsitteitä kuin maksuvalmius, vakavaraisuus ja luottokelpoisuus. Ensi vuoden alusta valtio ei ole enää vakavaraisuuden takaaja, mutta yliopistot saavat eroajaislahjaksi omaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Onnettomuuksia Jämsässä ja Korpilahdella: Auto liukasteli katolleen – kyydissä kaksi lasta

Nopeita liikenneyhteyksiä, digipalveluja, työperäistä maahanmuuttoa ja yritysten tukemista – Näin asiantuntijat pitäisivät maakunnat elinvoimaisina

Miten lisäät hyvinvointiasi? Keski-Suomessa keksittiin kuusi vastausta, joista osa on tuonut jo tulosta

Jyväskyläläinen Saimi Kunnas, 16, on ilmastonuori, joka ei halua syyllistää

Ruokavirasto: Raakasuklaan nimeä ei pidä käyttää suklaata myytäessä

Kainuussa Suomussalmella kahden auton nokkakolari – yksi kuollut, kaksi loukkaantunut vakavasti

Sievissä raju ulosajo – kortitta ajanut kuljettaja menetti autonsa hallinnan ja neljä loukkaantui

Lentojen viivästymisvalitukset yhä kärjessä Kuluttajariitalautakunnassa – pysäköintiin liittyvät valitukset kasvussa uusien sovellusten vuoksi

Taksilupien määrä jopa tuplaantunut isoissa kaupungeissa, mutta samalla hinnat nousivat – "Ei ole näkynyt sitä paljon hehkutettua piilokysyntää, mitä ministeriössäkin lupailtiin"

Käytännöt vegaaniruoan tarjoamisesta päiväkodeissa vaihtelevat eri puolilla maata – Helsingin päiväkodeissa saa vegaaniruokaa, Oulussa ei

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.