Yliopistot pohtivat erilaisia opiskelijavalintamalleja

Yliopistot pohtivat erilaisia sisäänpääsyväyliä uusille opiskelijoille. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella kokeiltiin viime vuonna tapaa, jossa opiskelupaikan sai avoimen verkkokurssin kautta.

Muun muassa Tampereen yliopistossa on seurattu Helsingin kokeilua mielenkiinnolla, mutta vastaavaa ei suunnitella ainakaan vielä käyttöön. Verkkokurssilta valitut saisivat opiskelupaikan todennäköisesti myös perinteisen pääsykokeen perusteella, sanoo opintopalveluiden osastopäällikkö Mikko Markkola.

Hän ei silti tyrmää uutta valintatapaa.

- Tämä on hyvä esimerkki elinikäisestä oppimisesta. Jos ihminen on syystä tai toisesta epäonnistunut esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa, tämä on yksi tapa osoittaa osaamista.

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen opintoesimies Jaakko Kurhila Helsingin yliopistosta arvelee, että monille aloille mallin käyttöönotto voisi olla vaikeaa.

- Vilpille ei saa jäädä sijaa. Me kutsumme potentiaaliset hakijat kattavaan haastatteluun. Asiantuntijan on melko helppo huomata, mitä hakija todella osaa tai onko hän saanut liikaa apua tehtävien tekemiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.