Yliopistoväki varautuu antamaan lakkovaroituksen

Kiista palkankorotuksista ajoi osapuolet pattitilanteeseen.

Yliopistojen uusia työehtoja koskevat neuvottelut ovat nyt palkansaajapuolen käsissä, sanoo Sivistystyönantajien työmarkkinajohtaja Anne Somer.

Neuvottelut uusista työehdoista katkesivat maanantaina palkankorotuksiin liittyvien erimielisyyksien vuoksi.

Jos työnantajapuolelta ei tiistaiaamuun mennessä tule kutsua uusiin neuvotteluihin, työntekijäpuolella harkitaan työtaisteluvaroituksen jättämistä, kerrotaan neuvottelujärjestö Jukosta.

"Palkankorotuksista ei ole edellytyksiä neuvotella"

Palkansaajapuolen mukaan neuvottelut katkesivat, kun Sivistystyönantajat ei korottanut viime viikolla esittämiään palkankorotuksia.

Työnantajapuolen palkkatarjous on edelleen noin puolet yleisen linjan mukaisista palkankorotuksista, ammattiliitoissa lasketaan.

Somer puolestaan kertoo, että Sivistystyönantajat olivat ja ovat edelleen valmiita neuvottelemaan päivitetyistä työehtosopimusteksteistä, mutta palkansaajaosapuoli edellytti maanantaina uuden palkkatarjouksen antamista.

– Siihen meillä ei tässä vaiheessa ole minkäänlaisia edellytyksiä, Somer sanoo.

– Lähtökohtamme on se, että kun neuvotteluissa on saavutettu riittävä yhteisymmärrys sopimusteksteistä, niin sen jälkeen korotusprosentteja voidaan arvioida osana kokonaisuutta.

Palkansaajapuoli joutuu nyt harkitsemaan omalta taholtaan, että eteneekö se lakkovaroituksen antamiseen, Somer toteaa.

– Meidän puolelta ei varmastikaan tapahtu huomisaamuun mennessä yhtään mitään.

Neuvottelijoilla on valtuudet lakkovaroituksen jättämiseen, kertoo Jukon yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja Johanna Moisio STT:lle.

Moision mukaan mahdollisessa lakkovaroituksessa olisivat mukana myös muita henkilöstöryhmiä edustavat ammattiliitot eli Pardia ja JHL.