Ylisuuret alkoholikuormat: 10 litraa kittaava häävieras ei vakuuta Tullia

Satamissa jouset äärirajoilla maihin nitkuttavat pakettiautot kiinnittävät yhä useammin tullivirkailijoiden huomion. Matkustajien tuomista ylisuurista alkoholilasteista huomataan valvonnan tehostuttua jopa tuplamäärä aiempaan verrattuna, kertoo tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti.

– Joka laivasta ajavaa jokaista autoa on tietenkin mahdoton tarkastaa, mutta kun ennen saattoi mennä päiviä, ettei yhtään laivaa ehditty vastaan, nyt menee tuskin päivääkään, etteikö ainakin yhtä laivaa olla vastassa, Raitolahti kuvailee.

Tulli on haltuunottanut kuluvana vuonna yli 10 400 litraa alkoholia. Kaikkiaan veroharkinnan piirissä on 172 suurta alkoholierää. Näistä lasteista suurin on ollut yli 2 100 litraa ja pienimmät parinkymmenen litran luokkaa.

Matkustajatuonnin valvonnan tehostamisen jälkeen loppuunkäsitellyistä tapauksista noin kolme neljäsosaa on johtanut jonkinlaiseen verotuspäätökseen, eli joko koko lastista tai osasta sitä on määrätty maksettavaksi jälkivero.

Selityksen ja litrojen epäsuhta epäilyttää

Valvonnalla halutaan suitsia tuliaisjuomien päätymistä myyntiin. Siksi viime kesänä lakiin kirjattiin alkoholituonnin ohjearvot, joiden yli menevät juomatuomiset on selitettävä. 

Yleisin selitys suurille lasteille ovat häät tai muut suuret juhlat. Juhlajuomien tuominen onkin täysin sallittua, mutta pirskeiden olemassaolo on voitava todistaa. Se onnistuu esimerkiksi esittämällä vieraslista tai juhlapaikan varaus jälkikäteen.

– Ei meillä samanlaista todistustaakkaa ole kuin tuomioistuimissa, mutta ei Tullikaan ihan mitä tahansa usko, Raitolahti muotoilee.

Toisinaan väitetyt juhlat ovat osoittautuneet olemattomiksi tai Tullilla on ollut syytä epäillä, että aitojen juhlallisuuksien varjolla tuodaan maahan ylimääräistä alkoholia, joka ei selity normaalilla omalla käytöllä.

Epäilykset ovat Raitolahden mukaan heränneet esimerkiksi silloin, kun tuhannen litran alkoholilasti selitetään sadan hengen hääjuhlilla.

– Harvoissa häissä vieraat sentään juovat kymmenen litraa alkoholia henkeä kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tullin haaviin jää entistä enemmän ylisuuria alkoholikuormia

Uusimmat

Kotimaa

Rikollisvaikuttaja Raimo Andersson pahoinpideltiin kuoliaaksi kotinsa pihalla – aiemmin kolmoismurhasta tuomittu Veli Matti Huohvanainen vaatii hovioikeutta hylkäämään murhasyytteen

Kyberasiantuntija: Suomi on jo maailman 10. yleisin kieli pimeässä verkossa – kysyttyjä tuotteita ovat teknologiafirmojen työntekijöiden käyttäjätunnukset ja salasanat

Katso video: Vaajakoskelaisten suunnistajien vanhasta laturaivovideosta tuli nettihitti – nyt kuvaaja kertoo, kuinka pätkä syntyi

Keski-Suomesta lähtöisin oleva tubettaja Mmiisas hyväntekeväisyysyhteistyöhön virvoitusjuomajätin kanssa

Perheet heräsivät kauhuun Jämsänkoskella, kun vieras mies pyrki väkisin koteihin – tunkeutujan maksettavaksi yli 31 000 euron korvaukset

Kunnilla on suuret toimintavaltuudet mahdollisessa koronavirusepidemiassa

Saunapalvin valmistus Suomessa jatkuu, nyt odotetaan päätöstä nimisuojasta

Köhniön uimarannan kävijöille tulossa 40 uutta parkkipaikkaa

Kauppakulman kaavamuutos vireille – täydennysrakentamista kahdessa vaiheessa

Emerade-adrenaliinikyniä vedetään pois kuluttajilta – taustalla tapaukset, joissa kynä ei ole toiminut ensimmäisellä yrityksellä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.