Ympäristöasut erottautuivat ja aukot kättelyjonossa hämmästyttivät

101-vuotiasta Suomea juhlittiin Linnassa ympäristöteemalla, mikä näkyi niin ruuassa kuin asuissakin. Presidentin puoliso Jenni Haukio edusti valkoisessa, suoralinjaisessa iltapuvussa, joka oli valmistettu koivuperäisestä ioncell-kuidusta. Kansanedustaja Susanna Kosken (kok.) hiuksissa oli puolestaan viljantähkistä tehty koriste.

Tv-katsojia hämmästytti se, että kättelyjonoon muodostui paikoin niin isoja aukkoja, että presidenttipari joutui odottamaan seuraavia käteltäviä. Poikkeuksellista juhlissa oli myös se, että aiemmista presidenteistä paikalla oli vain Tarja Halonen. Martti Ahtisaari jätti juhlat väliin selkäleikkauksesta toipumisen vuoksi. Myöskään Mauno Koiviston leski Tellervo Koivisto ei osallistunut juhliin.

Itsenäisyyspäivänä järjestettiin useita mielenosoituksia ja kulkueita, kuten Helsinki ilman natseja -mielenosoitus vajaalla 2 000 osallistujallaan ja äärioikeiston 612-kulkue noin 1 800 osallistujallaan.

Uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksesta poliisi otti kiinni neljä ihmistä hakaristilippujen takia.