Ympäristökeskus: Talvivaaran vuodon myrkkyjä ei saada täysin poistettua

Talvivaaran vuotoalueen vesistöille koituvat seuraukset selviävät kokonaisuudessaan aikaisintaan ensi keväänä ja kesällä, tiedottaa Suomen ympäristökeskus (Syke). Keskuksen mukaan on kuitenkin selvää, ettei luontoon päässeitä haitallisia aineita saada täysin poistettua.

Ympäristökeskus tiedotti aiemmin tiistai-iltana, että useiden haitallisten metallien pitoisuudet Talvivaaran Lumijoessa ovat nousseet eliöille myrkylliselle tasolle.

Vesistöstä on löydetty eliöille myrkyllisiä määriä sinkkiä, nikkeliä, kadmiumia, alumiinia ja uraania.

Nikkelillä ja sinkillä eliöihin vaikuttavat tasot ylittyvät kymmen- tai jopa satakertaisesti, uraanilla yli kymmenkertaisesti. Kadmiumpitoisuudet ylittävät keskuksen mukaan selvästi vaarallisten aineiden asetuksen mukaisen, hetkellisen pitoisuusrajan.

Lisäksi vesistöön on päässyt lyijyä, arseenia ja kuparia, mutta niiden pitoisuudet ovat huomattavasti pienempiä, ympäristökeskus kertoo.

Korkea alumiinipitoisuus voi aiheuttaa paikallisia kalakuolemia jopa Kainuun ja Savon rajalla sijaitsevassa Laakajärvessä asti, ympäristökeskus varoittaa.

Säteilyturvakeskus suosittaa, ettei Lumijoen vettä käytetä toistaiseksi juoma- tai ruokavetenä sen uraanipitoisuuden takia.

Tiedot perustuvat Syken ja Säteilyturvakeskuksen saamille uusille tutkimustuloksille Talvivaaran kaivoksen vuotoalueelta. Tutkimusnäytteet kerättiin Talvivaaran eteläisestä vesistöstä sunnuntaina.

Uusia tutkimustuloksia alueen vesistä on odotettavissa viikonloppuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syke: Talvivaaran vuoto noussut eliöstölle myrkylliselle tasolle