Ympäristöstä kannetaan huolta, mutta se ei juuri kevennä pukinkonttia –  kiinnostus tuotteiden kestävyyteen kasvussa

Ympäristöystävällisyyden suosiminen näkyy jonkin verran joululahjaostoksissa, kerrotaan isoista kaupoista. Muun muassa puu on materiaalina aiempaa halutumpi, vaikka muovista tehtyjä leluja myydään yhä paljon.

–  Pyritään siihen, että lelut olisivat aikaa kestäviä. Esimerkiksi legot ovat monesti pitkäkestoisia ja säilyvät jopa sukupolvelta toiselle, kertoo Keskon käyttötavarahankinnan osto- ja myyntipäällikkö Heikki Kujala.

Samoilla linjoilla on Verkkokauppa.comin ostojohtaja Vesa Järveläinen. Hän kertoo, että kiinnostus tuotteiden kestävyyttä kohtaan on lisääntynyt. Myös keskihinnat ovat kasvussa, mikä Järveläisen mukaan tarkoittaa aiempaa laadukkaampia ja pitkäaikaisempia tuotteita.

S-ryhmän kodin ja viihteen valikoimajohtaja Ville Vahla arvioi, että kestävässä kuluttamisessa eletään jonkinlaista murrosta, vaikkei kaupankäynti vielä ole suuresti muuttunut.

–  Kyllä kuluttajat tiedostavat asiaa, mutta joululahjoja edelleen ostetaan todella paljon. Varmasti ihmiset tekevät valintoja vähän eri tavalla kuin aiemmin.

Kivunlievittimiä ja kuulokkeita

Kaupparyhmistä kerrotaan, että tämän vuoden hittilahjoja ovat esimerkiksi digipelaamiseen liittyvät tuotteet, terveyselektroniikka ja yllätyksellisiä elementtejä sisältävät lelut.

–  Nousevia juttuja ovat olleet pelaamiseen liittyvä tavarat, kuten pelituolit, -hiiret, -näppikset ja -näytöt, sanoo Keskon Kujala.

S-ryhmässä elektroniset kivunlievittäjät ovat viime vuoden tapaan haluttuja joululahjoja. Samoin kysyntää riittää aktiivisuusrannekkeille, älykelloille ja jalkahierontalaitteille.

–  Kaikki hyvinvointiin liittyvät laitteet ovat olleet kasvussa jo hyvän tovin, kertoo S-ryhmän Vahla.

–  Jos taas pelimaailmaa ajattelee, niin Playstation jaksaa lentää joulusta toiseen.

Samoin langattomat kuulokkeet ja kannettavat kaiuttimet näyttävät olevan edelleen suosiossa. Verkkokauppa.com listasi vastamelukuulokkeet joulun hittilahjalistansa kärkeen. Listalla ovat myös muun muassa retropelikonsolit, robotti-imurit ja älyvalaisimet.

Iloinen kuosi myy

Perinteisillekin lahjatuotteille löytyy yhä ostajia. K-Citymarketeissa suosittuja ovat olleet esimerkiksi merinovillaiset niskatyynyt ja lampaantaljat, mutta myös aluskerrastoja, kylpytakkeja ja asusteita kääritään pukinkonttiin. Kujalan mukaan yksi tämän vuoden suosikki ovat värikkäät ja iloisella kuosilla varustetut sukat.

–  Erilaiset torkkupeitot korostuvat joulun aikaan, koska silloin on aikaa olla kotona, Kujala kertoo.

S-ryhmän liikkeissä kaupaksi käyvät merino-villatuotteiden ohella muun muassa huumorikuvioidut jouluneuleet ja koko perheelle suunnatut Muumi-yöasut.

Lahja selviää avatessa

Lasten lahjoissa erityisen suosittuja ovat yllätykselliset lelut, kuten figuureja sisältävät munat. Niissä vasta avatessa selviää tarkemmin, minkälainen hahmo sieltä kuoriutuu. Ainakin Prismassa haluttuja ovat myös yllätyseläimet, jotka muotoutuvat lopulliseen hahmoonsa vasta kastelun jälkeen.

– Erilaiset robottilelut jatkavat (myynnin) kasvuaan ja isot pehmolelut, joiden hintataso on tullut paljon alaspäin, Vahla sanoo.

Lisäksi leluosastoilla myydään yhä runsaasti "slimeä", eli venytettävää limamassaa. Kauppansa on tehnyt julkisuudessakin puhututtanut, slimeä "kakkaava" yksisarvinen, joka on paikoin loppuunmyyty.

Legojen suosio tuntuu pysyvän vuodesta toiseen. Esimerkiksi Verkkokauppa.comissa uusista sarjoista ostetuimmaksi ovat nousseet Harry Potter -legot.

Lautapeleissä kestosuosikkeja ovat vanhat klassikot, kuten Monopoli ja Alias. Niiden myyntiä vauhdittanee se, että usein vanhemmat ja isovanhemmat tuntevat säännöt jo entuudestaan.

–  Jos säät suinkin sallivat, niin kyllähän Stiga-kelkkaa, luistinta ja pulkkaa menee paljon. Toki niitä ostetaan, vaikkei lunta olisikaan, koska yleensä sitä kuitenkin jossain vaiheessa tulee, Kujala jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.