Yo-tutkinnon Breitbart-lähteen käyttö selvitetään kuun lopussa

Lautakunta ei halua arvioida omaa onnistumistaan.

Maineeltaan kyseenalaisen Breitbart-sivuston käyttäminen syksyn ylioppilaskirjoitusten lähdemateriaalina käsitellään ylioppilastutkintolautakunnan yleiskokouksessa kuun lopussa. Asiasta kertoo lautakunnan puheenjohtaja professori Patrik Scheinin.

Breitbart-sivustoa on yleisesti arvioitu epäluotettavaksi, rasistiseksi ja äärikansallismieliseksi.

Scheinin korostaa, että itse englanninkielen koe oli laadittu asianmukaisesti ja että se oli kiinnostava ja mittasi oikeita asioita.

Sekä Scheinin että lautakunnan pääsihteerin sijainen Robin Lundell huomauttavat, että minkäänlaisiin kiellettyjen lähteiden luetteloihin ei ylioppilastutkinnon kokeissa voida mennä. Se johtaisi vain "epätoivoiseen kamppailuun" ja loputtomaan epämääräisenkin materiaalin haravointiin.

– Mutta että meillä olisi sellaiset pelisäännöt, että näistä lähteistä ei voi koskaan ottaa mitään; se on kaikkien luetteloiden ongelma, eikä sellaisen luettelon ylläpitäminen koskaan ole täydellistä, pohtii Scheinin.

Ei kouluarvosanoja

Lundell ei halua arvioida, miten lautakunta onnistui valitessaan Breitbart-sivuston yhdeksi lähteekseen, ja vieläpä useampaan kertaan.

– En nyt rupea antamaan kouluarvosanoja tässä mielessä. Se aineisto oli neutraalia ja asianmukaista riippumatta siitä, että lähde oli tämä kyseinen sivu.

Lundellin ohje lukiolaisille lähdekritiikissä on, että kannattaa pysyä avoimena eikä uskoa kaikkea, mitä lukee.

– Tärkeintä on, että lukee ja ottaa asioista selvää itse.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset jatkuvat perjantaina toisen kotimaisen kielen kokeella. Kirjoitukset päättyvät lokakuun alkupäivinä niin, että maanantaina 2. lokakuuta pidetään vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeet ja näiden jälkeen vielä saamen äidinkielen koe. Syksyn kirjoituksiin on ilmoittautunut kaikkiaan noin 37 000 kokelasta.

Lähdekysymyksen nosti julkisuuteen aiemmin syyskuussa Helsingin Sanomat.

Tästä on kyse: Breitbart otettiin mukaan yo-tutkintoon, ja siitäkös älämölö syntyi

– Helsingin Sanomat kirjoitti aiemmin syyskuussa syksyn ylioppilaskirjoitusten lähteistä.

– Näiden joukossa oli myös kiistanalainen Breitbart-julkaisu, jonka vaikutusta Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulokseen pidetään merkittävänä.

– Breitbart on etenkin aiemmin profiloitunut voimakkaasti presidentti Donald Trumpin tukijana, joskin viime aikoina myös Trump on joutunut arvostelun kohteeksi.

– Breitbartin johdossa toimii Trumpin entinen päästrategi Stephen Bannon. Trump erotti hänet elokuussa.

– Julkaisun arvomaailmaa pidetään kansallismielisenä, rasistisena, naisvihamielisenä ja monikulttuurisuuden vastaisena.

– Sivusto on laajentanut toimintaansa myös muun muassa Eurooppaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.