Yo-tutkintolautakunta huolissaan asemansa riippumattomuudesta

Ylioppilastutkintolautakuntaa ollaan liitettämässä opetushallitukseen ensi vuoden alusta alkaen.

Ylioppilastutkintolautakunnan johto on huolissaan lautakunnan riippumattomasta asemasta, jos lautakunta liitetään Opetushallitukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on, että Ylioppilastutkintolautakunta liitettäisiin opetushallitukseen ensi vuoden alusta alkaen.

Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtajan Patrik Scheininin mukaan lautakunnan yhdistäminen Opetushallitukseen aiheuttaisi merkittäviä ongelmia lautakunnan arviointitoiminnan riippumattomuudelle ja sen uskottavuudelle.

Scheinin muistuttaa, että ylioppilastutkinnon avulla selvitetään, ovatko opiskelijat omaksuneet Opetushallituksen määräämän lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot.

Scheininin mukaan Ylioppilastutkintolautakunnan on kyettävä kokeiden tehtävänlaadinnassa ja arvostelussa arvioimaan opetussuunnitelman toteutumista riippumattomasti.

Yo-tutkintolautakunnan opetushallitukseen liittämisen sijaan Scheinin esittää uuden arviointiviraston perustamista Ylioppilastutkintolautakunnan ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimintojen pohjalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.