Yrittääkö naapurisi kieltää grillauksen parvekkeella? Melko turha toivo

Jos siltä tuntuu, kerrostaloasukas voi huoletta panna grillin kuumaksi parvekkeella, kertoo Suomen Kiinteistöliitto. Liiton mukaan mikään laki ei kiellä grillausta ja harvassa ovat nekin taloyhtiöt, jotka puuttuvat asiaan järjestyssäännöissään.

Aiemmin kaupunkien järjestyssäännöissä saattoi olla muun muassa parvekegrillaamisesta omia säännöksiä, mutta nämä säännökset kumottiin jo yli kymmenen vuotta sitten.

Grillauksen katsottiin olevan osa normaalia elämää, ja kiellon rikkomisia oli hankala seurata ja lähes mahdotonta sanktioida.

Viranomainen voi estää

– Paikallinen pelastusviranomainen voi kieltää kerrostaloparvekkeella grillaamisen, mikäli se todetaan paloturvallisuusriskiksi. Riskiksi voidaan katsoa esimerkiksi se, että parvekkeella on puupanelointi tai puukalusteet, jotka voivat syttyä tuleen, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen liiton tiedotteessa.

Pelastustoimi ei erityisesti suosittele grillaamista parvekkeella. Jos pelastustoimi on päättänyt kieltää grillauksen, taloyhtiö ja isännöitsijä vastaavat siitä, että asukkaat tietävät kiellosta.

– Taloyhtiöissä ollaan nykyään enemmän ohjauksen ja keskustelun kannalla kieltämisen sijaan. Grillikauden alussa näitä keskusteluja käydään joka vuosi, koska kaikki kerrostalon asukkaat eivät nauti grilliruokien tuoksusta tai kärystä, joka usein ulkogrillaukseen liittyy. Varsinaisia riitoja on onneksi erittäin harvoin, kommentoi Pynnönen.

Kielto ei tule heti voimaan

Mikäli grillaus kuumentaa tunteet ja taloyhtiö päättää kieltää sen, kielto ei astu heti voimaan. Kiellettäessä kielto otetaan mukaan järjestyssääntöihin, ja järjestyssäännökset vahvistetaan yhtiökokouksessa. Tällöinkin kiellolle tarvitaan enemmistön puolto.

– Grillaamisesta päästään yleensä sopuun ja sitä ei taloyhtiöissä luokitella parveketupakoinnin kaltaiseksi harmiksi. Kesä grillikausineen on lyhyt ja siitä saa nauttia, Pynnönen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Karstulan Kopekseksi valittu kirkkoherra Seppo Tiainen muutti kuntaan 36 vuotta sitten summamutikassa: "Se oli aivan outo paikkakunta tuolloin"

Sisäministeri Ohisalo toivoo suomalaisten matkailevan tänä kesänä kotimaassa

Kansanedustaja Jouni Kotiahon kolumni vihervasemmistosta sai aikaan mielipidekirjoitusten vyöryn – "Aurinko ei nouse perussuomalaisten käskystä"

Poliisin toiminnasta rasisminvastaisessa Back Lives Matter -mielenosoituksessa useita kanteluita – oikeusasiamies tutkii

Jyväskylässä lopettavien Touhula-päiväkotien jatko selvisi – lapsille löydetty uudet paikat

Epävakaa ja sateinen sää jatkuu – lounaassa ja Lapissa paukkuu ukkonen

Poliisi tutkii Postin nimissä tehtyjä ammattimaisia huijauksia – tiedossa yli 30 uhria

Taksiuudistuksen korjaussarja saa kannatusta – alan yrittäjät peräävät laittomien kimppakyytien kitkemistä

Yleislääkäri ansaitsee viisinkertaisesti jätteenlajittelijan palkan – yksityisellä sektorilla naisen euro on alle 79 senttiä

Yön uutiskooste: Turvallisia matkailumaita listataan tänään hallituksen neuvotteluissa, USA:ssa taas uusi synkkä ennätys koronavirustartunnoissa, Ukrainan metsäpaloissa kuollut kuusi ihmistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.