Yrittääkö naapurisi kieltää grillauksen parvekkeella? Melko turha toivo

Jos siltä tuntuu, kerrostaloasukas voi huoletta panna grillin kuumaksi parvekkeella, kertoo Suomen Kiinteistöliitto. Liiton mukaan mikään laki ei kiellä grillausta ja harvassa ovat nekin taloyhtiöt, jotka puuttuvat asiaan järjestyssäännöissään.

Aiemmin kaupunkien järjestyssäännöissä saattoi olla muun muassa parvekegrillaamisesta omia säännöksiä, mutta nämä säännökset kumottiin jo yli kymmenen vuotta sitten.

Grillauksen katsottiin olevan osa normaalia elämää, ja kiellon rikkomisia oli hankala seurata ja lähes mahdotonta sanktioida.

Viranomainen voi estää

– Paikallinen pelastusviranomainen voi kieltää kerrostaloparvekkeella grillaamisen, mikäli se todetaan paloturvallisuusriskiksi. Riskiksi voidaan katsoa esimerkiksi se, että parvekkeella on puupanelointi tai puukalusteet, jotka voivat syttyä tuleen, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen liiton tiedotteessa.

Pelastustoimi ei erityisesti suosittele grillaamista parvekkeella. Jos pelastustoimi on päättänyt kieltää grillauksen, taloyhtiö ja isännöitsijä vastaavat siitä, että asukkaat tietävät kiellosta.

– Taloyhtiöissä ollaan nykyään enemmän ohjauksen ja keskustelun kannalla kieltämisen sijaan. Grillikauden alussa näitä keskusteluja käydään joka vuosi, koska kaikki kerrostalon asukkaat eivät nauti grilliruokien tuoksusta tai kärystä, joka usein ulkogrillaukseen liittyy. Varsinaisia riitoja on onneksi erittäin harvoin, kommentoi Pynnönen.

Kielto ei tule heti voimaan

Mikäli grillaus kuumentaa tunteet ja taloyhtiö päättää kieltää sen, kielto ei astu heti voimaan. Kiellettäessä kielto otetaan mukaan järjestyssääntöihin, ja järjestyssäännökset vahvistetaan yhtiökokouksessa. Tällöinkin kiellolle tarvitaan enemmistön puolto.

– Grillaamisesta päästään yleensä sopuun ja sitä ei taloyhtiöissä luokitella parveketupakoinnin kaltaiseksi harmiksi. Kesä grillikausineen on lyhyt ja siitä saa nauttia, Pynnönen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Poliisi tutkii Hietalahden ampumista kolmena murhan yrityksenä – Silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja "raksavaatteisiin" pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

Epäilty rattijuoppo ajoi nokkakolarin marjanpoimijoiden pikkubussin kanssa Seinäjoella –  loukkaantuneista kaksi sai vakavia vammoja, ei enää välitöntä hengenvaaraa

Karstulan Kimingillä rokataan Beatlesia – Jimi Nikkinen esiintyy Uittokalliorockissa lauantaina

Äänekosken puistopiknikillä kuullaan musiikkia jazzista rappiin – Tuuletar ja Grind 3 esiintyvät

Vanhusten hoitokodin johtajalle ehdollista lääkehoidon ja lääkäriin viennin laiminlyönnistä – asukkaat kärsivät pakkoliikkeistä ja tokkuraisuudesta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.