Yrittäjä tuomittiin korvauksiin – halvensi romanikulttuuria ja haukkui hametta

Hankasalmelainen ravintolayrittäjä on tuomittu korvauksiin työntekijän syrjinnästä ja työsuhteen päättymisestä. Keski-Suomen käräjäoikeus velvoitti yrittäjän maksamaan entiselle työntekijälleen työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä viiden kuukauden palkkaa vastaavat runsaat 5 500 euroa, maksamattomia palkkakuluja yhteensä yli 1 000 euroa, yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä 2 500 euroa sekä oikeudenkäyntikuluista liki 7 000 euroa eli yhteensä yli 16 000 euroa.

Niin sanottuun valtaväestöön kuuluva, romanimiehen kanssa naimisissa oleva nainen työskenteli miehen omistamassa ravintolassa noin vuoden ajan 2012–2013. Kanteen nostaneen naisen mukaan työnantajaa alkoi vaivata hänen perheensä romanikulttuuri. Mies oli puhunut naiselle loukkaavasti jopa ravintolan asiakkaiden kuullen. Lopulta nainen jäi sairauslomalle ja purki työsopimuksensa.

Yrittäjä kiisti naisen väitteet loukkaavasta ja vähättelevästä puhetavasta. Hän kiisti puhuneensa työntekijän henkilökohtaisista asioista asiakkaiden kuullen, vaan ravintolan aukioloaikojen ulkopuolella naisen itsensä aloitteesta. Yrittäjän mielestä ei ollut häirintää tai vähättelyä kertoa oma mielipiteensä, vaikka se aiheuttaisikin pahaa mieltä.

Oikeuden mukaan kysymys ei ollut mielipiteen esittämisestä, vaan loukkauksesta. Oikeus katsoi näytetyksi, että mies on käyttänyt työntekijästä ilmaisuja, jotka ovat halventaneet tätä ihmisenä. Mies oli esimerkiksi käyttänyt sanaa mustalainen loukkaamistarkoituksessa ja vihjaillut naisen varallisuusasemasta. Lisäksi hän oli viitannut naisen vapaa-ajallaan käyttämään hameeseen.

Oikeus piti uskottavana sitä, että nainen koki sanonnat niin loukkaaviksi, ettei voinut jatkaa työsuhdetta, jonka katsottiin siten päättyneen työnantajasta riippuvasta syystä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .