Yrittäjät puolustaa uutta työsopimusesitystä: ensimmäistä kertaa koskaan työllistämisen riski pienenee

Suomen Yrittäjien mukaan hallituksen tänään lausuntokierrokselle lähettämät esitykset työsopimuslain muuttamiseksi vievät Suomea suuntaan, jossa työllistyminen helpottuu – eikä hetkeäkään liian aikaisin.

– Esityksen kaikki muutokset ovat sellaisia, jotka helpottavat työllistymistä. Ensimmäistä kertaa koskaan työnantajan työllistämisen riski pienenee, sanoo Suomen Yrittäjien työelämän, sosiaaliturvan ja yleisen lainsäädännön osaston johtaja Janne Makkula.

– Nämä helpottavat harkintaa esimerkiksi yrityksissä, joissa ajatuksissa on ensimmäisen työntekijän palkkaaminen. Me haluamme, että töitä on enemmän tarjolla ja että rekrytointi on helpompaa. Kaikki työllistämistä helpottavat toimet ovat kaikkien etu.

Lausuntokierrokselle lähteneissä esityksissä ehdotetaan määräaikaisen työsopimuksen muuttamista siten, että työsopimus voitaisiin tehdä vuoden aikana enintään kolmesti ilman perusteltua syytä, jos työntekijä ei ole viimeisen kahden vuoden aikana ollut työsuhteessa työnantajaan. Tällaista sopimusta kutsuttaisiin jatkossa työllistämissopimukseksi.

Toiseksi koeaikaa pidennettäisiin nykyisestä neljästä kuukaudesta kuuteen. Koeaikaa voitaisiin jatkaa, jos työntekijä on poissa työstään koeaikana esimerkiksi sairauden vuoksi.

Kolmantena ehdotuksena työryhmä esittää irtisanomisen jälkeisen takaisinottovelvollisuuden keston lyhentämistä yhdeksästä kuukaudesta neljään.

Suomen yrittäjät oli mukana valmistelemassa ehdotuksia.

Esityksiä ovat arvostelleet esimerkiksi ammattiliitot ja eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov (sd.). Keskeisenä arvostelun kohteena on ollut työelämän epävarmuuden siirtäminen työntekijöiden harteille.

Filatovin mukaan muutosten tarkoituksena on helpottaa irtisanomista. Muutoksista kärsivät nuoret ja naiset, Filatov sanoo.

Makkulan mukaan esimerkiksi koeajan pidentämistä koskevassa arvostelussa on unohdettu realiteetit. Koeajan pidentämistä on pidetty tienä irtisanomisten helpottamiseen ja tilapäisen työvoiman aseman heikentymiseen.

Työnantajat kuitenkin haluavat pitää kiinni hyvästä työvoimasta, yrittäjissä uskotaan.

– Ei se välttämättä mene niin, että koeajalla puretaan työsopimuksia. Työsopimuksia ei päätetä ilman selkeää ja järkevää syytä. Työnantajat haluavat hyvää ja sitoutunutta työvoimaa, ja työsuhteen päättämisellä on sitä suurempi vaikutus, mitä pienempi yritys on, Makkula sanoo.

Yrittäjien Makkula korostaa, että muutosten näkökulma on työllistämisen helpottamisessa ja siten työllisyystilanteen parantamisessa.

– Tällaiset muutokset kannattaa suhteuttaa työllisyystilanteeseen. Suomessa työmarkkinat joustavat työttömyyteen, mutta entä ne, jotka joutuvat työttömiksi tai lomautetuiksi? Me haluamme, että töitä saisi helpommin, ja työllistämisen helpottaminen on oikea askel tähän suuntaan, Makkula sanoo.

Ongelmiakin yrittäjien mukaan ehdotuksiin jää. Esimerkiksi työllistämissopimusta käytettäessä pitäisi arvioida myös työvoimatarpeen pysyvyyttä. Tätä voitaisiin Makkulan mukaan käyttää jatkossa työnantajan vahingoksi työsuhteen päättymisen jälkeen.

– Tällaisia miinoja pitäisi välttää, jos tarkoitus on kokeilla riskittömästi työllistymistä, Makkula sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.