Zikavirus leviää hyttysen välityksellä Yhdysvalloissa – matkustusrajoituksiin ei vielä aihetta

Virustaudit: Zikavirukseen on sairastunut hyttysen pistosta neljä ihmistä Floridassa.

Zikavirus leviää nyt myös hyttysen välityksellä Yhdysvaltojen mantereella. Maan terveysviranomaisten mukaan tautitapauksia on toistaiseksi tavattu pienellä alueella Floridan osavaltion eteläkärjessä Miamin Wynwoodissa. Tauti on tarttunut alueella ainakin neljään ihmiseen hyttysenpistosta.

Tautia levittävää hyttystä on esiintynyt viime vuosina lähinnä Etelä- ja Väli-Amerikassa sekä Tyynenmeren saarilla. Näillä alueilla myös virus on levinnyt vauhdilla. Tiedossa on ollut, että hyttyslajia, joka voi kantaa zikavirusta, esiintyy myös Yhdysvalloissa.

– Todennäköisesti epidemia-alueella matkustanut ihminen on saanut tartunnan, joka sitten leviää toisella alueella ihmisestä hyttyspopulaatioihin. On myös mahdollista, että esimerkiksi rahdin mukana epidemia-alueilta saapuu zikavirustartunnan saaneita hyttysiä tai hyttysten toukkia, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) infektiotaudit-osaston johtaja, professori Mika Salminen.

On hyvin epätodennäköistä, että tauti leviäisi tartunnan saaneen mukana esimerkiksi hyttyspopulaatioihin Suomessa, koska Suomessa ei ole hyttyslajeja, jotka voivat kantaa zikavirusta. Euroopassa virusta levittävää Aedes-sukuun kuuluvaa lajia esiintyy lähinnä Madeiran saarella, mutta sieltä tartuntoja ei ole raportoitu. Etelä-Euroopassa on myös toinen hyttyslaji, joka voinee levittää zika-virusta.

Amerikkalaisten viranomaisten mukaan zikavirus tuskin leviää Yhdysvalloissa yhtä voimallisesti kuin Etelä- ja Väli-Amerikassa, vaikka virusta levittävät hyttyset maassa lisääntyisivätkin.

– USA:ssa elintaso on paljon korkeampi kuin Etelä- ja Väli-Amerikassa, joten ilmastoinnin levinneisyys asunnoissa on köyhiä alueita laajempi. Ilmastoiduissa tiloissa hyttysen mahdollisuudet pistää ihmisiä ovat vähäisempiä, koska ikkunat ja ovet pidetään kiinni. Myös hyttysverkkoja on laajasti käytössä, Salminen kertoo.

Lisäksi Yhdysvalloissa infrastruktuuri on paljon kehittyneempää kuin Etelä- ja Väli-Amerikan slummialueilla, ja se osaltaan estää viruksen leviämistä.

– Tällöin paikkoja, joissa on hyttysten leviämiselle tärkeää seisovaa vettä, on vähemmän, Salminen havainnollistaa.

Toistaiseksi THL seuraa aktiivisesti Yhdysvaltain zikavirustilannetta. Ainakaan vielä matkustamisen välttämiseen ei kehoteta.

– Epidemia on hyvin pieni ja paikallinen USA:ssa, eikä ole syytä ylireagointiin, Salminen rauhoittelee.

Viranomaiset Suomessa odottavat myös Maailman terveysjärjestön WHO:n sekä Euroopan tartuntatautiviraston suosituksia.

Tällä hetkellä THL suosittelee raskaana olevien tai raskautta suunnittelevien harkitsemaan ei-välttämättömän matkan lykkäämistä aktiivisille epidemia-alueille.

Matkoja tällä viikolla alkaviin Rio de Janeiron olympialaisiin Salminen ei kuitenkaan näe suurena riskinä.

– Etelä-Amerikassa on talvikausi, jolloin on kuivempaa ja hyttysiäkin on vähemmän. Lisäksi Rio ei kuulu pahimpaan epidemia-alueeseen.

Zikavirus on vaarallinen raskaana oleville naisille, sillä virus voi siirtyä äidistä sikiöön ja aiheuttaa syntyvälle lapselle mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä. Hyttysen lisäksi virus voi levitä tartunnan saaneelta suojaamattoman seksin välityksellä. Nykykäsityksen mukaan virus häviää elimistöstä jonkin ajan kuluttua sairastumisesta.

Rokote ei vielä ole ratkaisu zikavirukseen. Rokotteen kehitys on vasta alkuvaiheissaan, ja kehittäminen vie yleensä 10–15 vuotta.

Zikavirusta ehkäistään torjumalla hyttysiä ja suojautumalla niiltä.