Äänin ja liikkein ladattu tila

CIRCUS UUSI MAAILMA JA MOYO

Sananmana-performanssi

Uuden Polven Museo Säynätsalossa 7.8.2011
Eri puolilla hallia odottavat soittimet, kattopalkeista laskeutuu köysi, liina ja lattiaan ulottuva tanko, alla matto sinistä ja vihreää kuin meri ja maa. Harald Karsténin veistos Kiinalainen maisema muokkaa betonista tilaa punaisin kirjaimin.

Poikkitaiteellinen Sananmana resonoi katsojan kehossa sielua ja sydäntä myöten. Kokemus syntyy kaikkien aistien viihtymisestä ja mielen havahtumisesta. Soitinten äänet, runopuhe ja akrobaattisten liikkeiden rytmiikka synnyttävät esitykseen yhä uudelleen muovautuvia aika-tiloja. Toisiinsa lomittuen ja yllättävistä kulmista ne luovat mielikuvia ihmiskunnasta aikojen halki.

Ikkunarivistön ääreen sijoittuneet viisi hahmoa keräävät esityksen alussa yleisön katseet magneetin lailla, ja hiljaisuus puhuu vielä lukemattomin kielin. Kuin kesytön uni maisema ikkunoiden takana herääkin muodonmuutokseen vaneritehtaan salin raameissa. Ikkunat sulkeutuvat ja ilmansuunnat kääntyvät sisäänpäin.

Tanko, jonka varressa ilma-akrobaatit Lotta Roukala ja Janne Moilanen taituroivat, kerää ympärilleen maailmanakselin ja elämänpuun merkityksiä. Riehakkaan vapaasti leikkivät hahmot muistuttavat ihmiskunnan lapsuudesta, viattomuuden ja paratiisin ajasta siellä jossakin tai hetkessä.

Riikka Palanderin sofar-torvi antaa äänellään merkin matkasta mielen sisään, missä sokea todistajahahmo kulkee vapauden ja vankeuden hauraalla rajalla. Kauneus ja uhka lyövät kättä.

Esityksen tilanteet kerivät auki niin ihmiskunnan mennyttä kuin tulevaakin. Idän silkkitie, kulttuurien yhteys ja kukoistus, toisaalla orjuus ja sodat, kuoleman kauhut ja viimeinen rukous. Naamarit hahmojen kasvoilla antavat yhtäällä viitteitä esi-ihmisen profiilista, toisaalla dystopian merkit astronautin ja ydinsodan varustein.

Runoissa kuuluu aistien muisti, rummuissa elämän ääni. Niiden rinnalla avautuu rotkoja hyytävistä pamauksista seremonian vaimenevaan muminaan. Sigri Sauna-ahon gregoriaanissävyinen laulu henkii ajattomuutta ja liikkeen syklisyyttä tilassa.

Johnson Mlugen rummun väkevät rytmit vievät shamanistiseen olotilaan, jossa yhteisön voima elää tässä ja nyt. Eero Virtasen kontabasso ja sello ottavat avautuvia tiloja haltuun. Jouseen ja kieleen viritetty hetki on sekä läsnä että poissa kuin muisto.

Sananmana herättelee ja polemisoi. Mutta ennen kaikkea se tarjoaa elämyksen, jonka ei edes soisi päättyvän.

Suunnittelu, toteutus, esiintyjät: Johnson Mluge (perkussiot, sormipiano), Janne Moilanen (akrobatia), Riikka Palander (lausunta, sofar-torvi, djembe), Lotta Roukala (akrobatia), Sigri Sauna-aho (lausunta, viulu, lyyra, laulu), Eero Virtanen (sello, kontrabasso). Runot: Jorma Eronen, Liisa Salmela.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.