Ähtärin Ylävedet-veistos muutti metsästä keskustaan

Kuvanveistäjä Eero Hiirosen monumentaalinen teos siirrettiin kaiken kansan nähtäville.

Professori, kuvanveistäjä Eero Hiirosen Ylävedet-veistos muutti keskiviikkona Ähtärin matkailualueelta kaupungin keskustaan Ouluveden rantabulevardin varrelle. Taiteilija oli itsekin seuraamassa monumentaalisen teoksensa siirtämistä uuteen ympäristöön.

Hiironen loi Ylävedet-veistoksen Ähtärin asutuksen muistomerkiksi. Yli kuusi metriä korkea ja kymmenen tonnia painava teos sai vuonna 1983 sijan matkailualueelta Moksun tilalta. Sittemmin se jäi metsittymään golfkentän puristuksiin, sen vesipumpputekniikka rapautui ja pinta sammaloitui.

Teoksen alennustila on hiertänyt Ähtärissä vuosia. Sen uusi tuleminen alkoi kaupunkikeskustan kehittämishankkeen, yksityishenkilöiden panoksen ja Ähtäri-Seuran perustaman keräystilin myötä.

Veistoksessa on käytetty erilaisia vesiefektejä, kuten kalvoja, putousta, valuvia sauvoja ja pieniä pärskeitä. Yhdessä teräksen ja alusrakennelman kivien kanssa ne muodostavat kokonaisuuden, joka tulvii liikettä, heijastuksia ja äänivaikutelmia.

Kaupunki, yrittäjät ja paikalliset kulttuurivaikuttajat ovat antaneet työpanostaan siirtohankkeeseen, ja monet tahot ovat osallistuneet talkoisiin.

Ensi kesäksi keskustaan tulee myös Hiirosen polku, joka yhdistää hänen perustamansa Pirkanpohjan Taidekeskuksen rantaraitin Ylävedet-teokseen ja muihin hänen julkisiin teoksiinsa.

Ylävedet-veistoksen virallinen julkistustilaisuus pidetään 16.6.2018.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .