Éva Polgár und Sándor Vály: Die Toteninsel

Éva Polgár und Sándor Vály

Die Toteninsel

Ektro Records

Arvio: 4/5

Tämän albumin syntyjuuret ulottuvat budapestiläiseen antikvariaattiin: unkarilais-suomalainen taiteen moniottelija Sándor Vály löysi kyseisestä liikkeestä Karl Georg Zwerenzin (1874–1933) historian hämäriin unohtuneen Die Toteninsel -libreton, ja päätti herättää sen henkiin. Tekstiin aikoinaan sävelletyn oopperan partituuri oli hävinnyt jäljettömiin heti vuonna 1928 pidetyn ensi-illan jälkeen.

Zwerenzin libretto kertoo tarinan Arnold Böcklinin (1827–1901) kuuluisasta maalauksesta Die Toteninsel (Kuolleiden saari). Sveitsiläinen Böcklin teki aikoinaan tummanpuhuvasta teoksestaan kuusi eri versiota, joista innostuivat niin Salvador Dali, Sigmund Freud, Lenin kuin Adolf Hitlerkin.

Sándor Vály ja pianisti Éva Polgár perustavat oman näkemyksensä improvisaatioon ja sattumaan. Teoksen verrattain minimalistinen musiikki on elektroakustista ja sattumanvaraisesti eri osioihin valittua, mikä tekee kokonaisuudesta kaksin verroin jännittävämmän. Tekstin eri rooleja tulkitsevat muun muassa J. K. Ihalainen, Juha Valkeapää ja Pia Karaspuro, joiden suorituksia ei myöskään ole ohjattu tai välttämättä edes harjoiteltu.

Palaset loksahtavat kohdalleen ja lopputuloksena on vaikuttava lyyrinen ooppera. Hienoa, että Vály ja Polgár uskaltavat tarttua oopperan kaltaiseen taidemuotoon aivan uudenlaisin metodein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.