13 Suomen taiteen kultakauden maalausta lahjoitettiin Keski-Suomen museolle

Entinen Gummeruksen toimitusjohtaja, hallituksen puheenjohtaja ja entinen jyväskyläläinen Pekka Salojärvi lahjoitti Keski-Suomen museolle 13 arvokasta kotimaista taideteosta.

Vuonna 2012 Salojärven Keski-Suomen museolle deponoimat, alun perin yhdeksän teosta ovat olleet kaupungintalon kahden entisöidyn huoneen seinillä jo vuodesta 2013. Maalaukset kunnostettiin ennen kaupungintalolle sijoittamista. Kokoelma on vuosien varrella karttunut neljällä maalauksella.

– Teokset ja talo ovat itse asiassa aikalaisia, joten niiden yhteiselo toimii erittäin mainiosti, museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen kertoo.

Pääosin 1880- ja 1890-luvuilta peräisin olevat maalaukset ovat yhtä Albert Edelfeltin teosta lukuun ottamatta Suomen taiteen kultakaudella toimineiden naistaiteilijoiden luomuksia.

– Suomalaiset naistaiteilijat ovat jääneet vuosien saatossa hieman syrjään, mutta viime vuosina heidän merkityksensä Suomen taiteen historiassa on tutkimuksen myötä tullut yhä selvemmäksi. On hienoa, että Jyväskylässä voimme tutustua heidän teoksiinsa, Voutilainen jatkaa.

 

Kolmentoista maalauksen kokoelmassa on intiimejä kaupunkinäkymiä, kohtauksia arkisista hetkistä ja maisemia Suomesta sekä Ranskasta.

– Kokonaisuus on intiimi ja arkipäiväinen. Taiteilijat tunsivat toisensa, maalasivatkin samoilla seuduilla. Muun muassa se tekee kokoelmasta kiinnostavan, museotoimenjohtaja sanoo.

Kokoelmasta julkaistaan myös Marketta Mäkisen kirjoittama kirja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .