17 again

17 AGAIN
Rehdissä hömppäelokuvassa neljääkymmentä lähestyvä Mike O'Donnell ( Matthew Perry) pääsee elämään nuoruuttaan uudestaan. 17-vuotiaan kropassa hän katselee nuorten maailmaa aikuisen silmin.

Näitä kehonvaihtoelokuvia on tehty niin paljon, että oikeastaan voi puhua genrestä. Useimmiten vaihdos on vain tehty toiseen suuntaan, eli nuoruudesta aikuisuuteen, kuten elokuvissa Big - isoksi yhdessä yössä (1988) ja 13 ja risat (2004). Elokuvassa Perjantai on pahin (2003) muutos tapahtui molempiin suuntiin.

Mikäpä olisi unelmatehtaalle sopivampi aihe kuin kadotetun nuoruuden takaisin saaminen? Eiköhän meistä jokainen ole joskus toivonut voivansa palata ajassa takaisin ja tehdä jotain toisin.

Miken avioliitto on hajoamassa. Muutenkin elämä junnaa paikoillaan. 17-vuotiaana hän oli tyttöjen suosikki ja lupaava koripalloilija. Olisiko elämä nyt kiinnostavampaa, jos hän olisi tehnyt toisenlaisia valintoja?

Hollywood on jämähtänyt samaan kaavaan teeman kanssa. Paluu nuoruuteen tarjoaa henkilölle mahdollisuuden vaikuttaa tulevaisuuteensa ja tuskin on juonipaljastus sanoa, että se yleensä onnistuu. Mike pystyy iän tuoman kokemuksen myötä näkemään asiat selkeämmin.

17 again ei siis tarjoa tuoreita näkökulmia asetelmaan. Tutut high school -kuviot rakastumisineen ovat elokuvan sisällöllistä antia. Tilanteita, joissa tyttö haikailee typerän koviksen perään ja poika ihastuu kaverinsa äitiin, on nähty riittämiin. Hollywood käsittelee nuorten maailmaa turruttavan yhdenmukaisesti. Ennakoitavaa ja tylsää on sekin, että tulevaisuuden suunnan määrää lopulta tietty hetki, tässä koripallo-ottelu.

Miken uusi nuoruus sijoittuu siis nykyaikaan. Sen vuoksi hän päätyy omien lastensa koulukaveriksi ja ihastuu heidän äitiinsä, eli vaimoonsa. Outoa kyllä, lapset eivät huomaa Miken ja heidän isänsä yhdennäköisyyttä.

Zac Efron ( Hairspray, 2007) tuo poikamaista charmia nuoren Miken rooliin. Miken vanheneminen Perryn näköiseksi on tosin epäuskottavaa. Väkinäinen on myös sivuhenkilö Ned Gold ( Thomas Lennon), Miken fantasiamaailmassa elävä nuoruuden kaveri.

Ohjaus: Burr Steers. Rooleissa: Zac Efron, Matthew Perry, Leslie Mann ja Thomas Lennon. Tyylilaji: komedia (K7).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.